Днес Върховият касационен съд излезе с окончателна присъда по делото срещу бившия военен министър, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов - и тримата са невинни по обвинението, че са дали 20 000 евро рушвет на следователя.

Магистратите пишат в решението си, че това е „емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“.

Петров е известен с прозвището си Петьо Еврото.

Няколко часа след публикуването на присъдата от прокуратурата съобщиха официално, че Петров, завеждащ Следствения отдел към Софийска градска прокуратура, е подал заявление за освобождаване от ръководна длъжност.

Издадена е заповед от градския прокурор Христо Динев, с която, на основание Закона за съдебната власт, той е освободен от длъжност. Временно, до определяне на титуляр, ръководството на Следствието е възложено на  заместник на Петров.

Самият той е подал заявление до главния прокурор, в което го уведомява, че, предвид решението на ВКС, моли да се извърши „пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем“.

Проверката ще се извърши от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП), се уточнява в съобщението.

Ако Петров бъде уличен в провокация към подкуп, Наказателният кодекс  предвижда до 3 години затвор.

Цонев вероятно отново ще съди държавата

Очаквах оправдателна присъда и през последните пет години, докато течеше целият процес, винаги съм се надявал справедливостта да възтържествува и съдът да посочи реалните факти, които показват, че никога не съм се занимавал с това, в което ме обвиняваше прокуратурата“, коментира пред OFFNews Николай Цонев.

Той уточни, че ще се посъветва с адвокатите си дали ще съди държавата заради нанесени морални и материални вреди. По останалите три дела, по които той също беше оправдан окончателно, вече има образувани дела по закона за отговорността на държавата.

Отделно в Европейския съд за правата на човека в Страсбург тече друго дело заради начина, по който беше арестуван. Тогава МВР разпространи запис, на който се видя как зам.-градският прокурор на София по това време Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“ и го кара да коленичи, за да му сложат белезници.

Предполагам, че до средата на годината делото ще приключи. Преди две седмици правителството предложи да сключим споразумение и да ми бъдат изплатени 15 000 евро, за да се откажа от претенциите си в Страсбург. Все още не сме взели решение с адвокатите как да постъпим“, допълни Цонев.