Българската гражданка Мира Рожкан, по баща Абдуселямоглу, която беше освободена, но й беше забранено да напуска страната.

Обвинението срещу нея е за пропаганда в полза на терористична организация и може да доведе до присъда от 1 до 5 години затвор.

В интервю за bTV тя обясни, че арестът й на 22 юли е бил заради британския й приятел Джоузеф Робинсън. Мира обаче отрече той да се е сражавал в Сирия в редиците на кюрдските Отряди за народна самоотбрана срещу „Ислямска държава“ и заяви, че е бил на хуманитарна мисия.

Робинсън е обвинен в тероризъм, защото Турция смята сирийските кюрдски бойци за част от терористичната Кюрдска работническа партия.

Българската гражданка заяви още, че е готова да се бори за освобождаването на приятеля си. Според британския вестник “Гардиън“ Робинсън е изпълнявал ролята на военен лекар в кюрдските отряди в Сирия.

Причината Мира и англичанинът да бъдат задържани е, че са изразявали в социалните мрежи симпатиите си към кюрдската кауза.

Снимки на Робинсън показват, че той е бил в Сирия и е възможно да е бил част от въоръжената съпротива.

Младият мъж е бивш пехотинец от британската армия, който е служил в Афанистан до 2012 г. Кандидатствал е и във Френския чуждестранен легион. През 2015 г. заминава като доброволец, за да се сражава срещу „Ислямска държава” на страната на кюрдските сили в един от най-кървавите периоди от борбата срещу ислямистите.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата се интересува, и то много усилено от съдбата на сънародничката ни в Турция.

Той обаче даде ясно да се разбере, че няма намерение да се меси в решенията на турския съд: В съдебни процеси никога не се меся. Благодаря дотолкова, че са на свобода - с подписка и не ни тревожи това. Само коментирам факта, че те са навън и към тях се отнасят по възможно най добрия начин.