Процедурата по приемането на цените на електроенергията трябва да продължи, тъй като няма 20% нарастване на цените за бизнеса, за индустрията ще е 1-2%, а в сектора на услугите ще е между 8 и 9%, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика на брифинг в Народното събрание, като има предвид увеличението на добавката "Задължение за обществото" за стопанските потребители.

Депутатът от РБ Мартин Димитров също бе категоричен по БНР, че въвеждането на новите цени не трябва да се отлага. Вчера за отлагане апелира премиерът Бойко Борисов, след него такова обяви за възможно председателят на КЕВР Иван Иванов. За административен натиск върху КЕВР срещу поскъпването настояват от ПФ.

Решението на КЕВР предвижда едно по-справедливо разпределение на задълженията към обществото между свободния пазар и регулирания пазар, заяви Делян Добрев.

Досега за компонентата "задължение към обществото" участниците в регулирания пазар плащаха по 50 лв. за всеки мегаватчас, а при свободният пазар - 19 лева. С решението на регулатора се предвижда и на регулирания, и на свободния пазар да се плащат 40 лв., обясни депутатът.

Така за свободния пазар има увеличение от 19 лв. на 40 лева, но по думите на Добрев индустрията няма да плаща 40 лв., защото в момента върви процес по съгласуване на наредба, която да облекчи тежестта за нея.
Наредбата ще е готова през следващия понеделник, уточни Добрев.

Според наредбата, индустрията и предприятията в определени сектори ще бъдат облекчени с 85 процента от зелената компонента в цената на тока, обяви депутатът, цитиран от БНР:
"Което означава, че за всички предприятия, консумиращи над 10 гигаватчаса, като се приспаднат 85 процента, цената ще стане от 18,93, ако не се лъжа, на 21,64."

Увеличението за индустрията е символично в рамките на под 2 процента.

По думите на Добрев с наредбата ще се намали компонентата "задължение към обществото" за индустрията от 40 лв. на 21,64 лева. Досега тази промишленост е плащала "задължение към обществото" около 19 лв., сега ще плаща 21,64 лева.

"И това не е крайната цена на електроенергията. Крайната цена на електроенергията за индустрията, за тези, които са присъединени на високо напрежение, е между 110 и 120 лева. Увеличението в случая за индустрията след приемането на наредбата ще бъде в рамките на 1-2 процента. За останалите компании, които не са индустрия, а са в сферата на услугите - търговски вериги, молове, увеличението не е от 19 лв. на 46 лв., а е от 26 на 40 лв., защото те са присъединени на средно напрежение, има допълнителни такси, които са плащали и досега. Тяхната крайна цена е 160 лева. Увеличението за тях ще е между 8 и 9 процента", обясни депутатът.

Резерви към казаното изрази Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Най-голямата машиностроителна компания, листната на българската борса, изразходва 9,5 гигавата. Там работят над хиляда души. Трябва ли той да включи чушкопека денонощно, за да мине 10-те и да получи по-малко увеличение."

Според Добрев с решението на регулатора не само ще се балансира системата, а и ще има резерв между 50 и 100 млн. лв. в НЕК. Не очакваме да има дефицит, а очакваме малък излишък за ценовия период между 1 юли тази година и 1 юли следващата година, заяви той.

"Същият този сектор на услугите на най-малките компании, които няма да попаднат в наредбата, допреди шест месеца бяха на регулирания пазар и плащаха не с 8-9 процента повече, а с 15 процента повече. За определен период от време те излязоха на свободния пазар и се наредиха до индустрията. В този смисъл дори и след 1 юли техните условия пак ще са по-добри с около 5-6 процента, отколкото когато бяха на регулирания пазар. Спекулира се с това, че стоките щели да поскъпнат. Никой не забеляза поевтиняване на стоките, когато тези фирми започнаха да плащат с 15 процента по-малко ток, нали?", коментира Добрев.

Според него за индустрията тези 1-2 процента увеличение на цената на тока не би трябвало да са проблем.

На въпрос за искането на премиера да се отложи с месец решението за увеличение на цената на тока Добрев каза, че според него то не трябва да се отлага.

Отлагането би имало смисъл, ако имаше някакъв нерешим проблем, за който трябва повече време, допълни той.

Според него предстоящите избори нямат общо с регулаторните решения, особено когато регулаторът е независим.

Иванов: Няма да се поддадем на натиск

Ценовият модел за тока почива върху принципи - справедливост и реформаторски дух, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР.

"Както правителството не се огъна през март, когато имаше заплахи за стачки, така и регулаторът няма да се огъне пред натиск, който не почива върху идеята за спасяване на българската енергетика и върху определянето на справедливост за българското общество", коментира шефът на регулатора.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Бизнесът срещу КЕВР