ЕП настоява за преразглеждане на кодекса на поведение на Европейската комисия. Според евродепутатите е необходимо декларациите на еврокомисарите да показват пълната картина на финансовото им положение и дейности, включително на членовете на техните семейства.

ЕП подкрепя виждането, че периодът на "охлаждане" за бившите еврокомисари, в който те не могат да преминават на работа в частната сфера, трябва да бъде удължен двойно - до 36 месеца.

Наскоро председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи този период да бъде 24 месеца за бивши комисари, а 36 месеца - за бившите ръководители на комисията. ЕП призовава декларациите на еврокомисарите да съдържат данни за дейности и финансови интереси от последните две години.

Евродепутатите препоръчват еврокомисарите да заявяват всички свои и на семействата им участия като акционери, членове на управителни съвети на дружества, съветници и консултанти, членства в свързани фондации.

Декларациите следва да обхващат и настъпилите промени от избирането им на поста. В случай на конфликт на интереси, установен през мандата на еврокомисарите, ЕП предлага да може да поиска от председателя на ЕК да оттегли доверието си спрямо този комисар, и, когато е уместно, да го лиши от правото му на пенсия и други облаги.

Евродепутатите настояват парламентарната комисия по правни въпроси да получи по-голяма роля при разглеждането на декларациите за финансови интереси на еврокомисарите. Парламентарната комисия ще може да проверява дали декларациите са правилно попълнени и дали съдържанието им би могло да доведе до извода, че има конфликт на интереси.

Вчера изданието "Политико" посочи, че зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ). Георгиева опроверга предположенията.

ЕП предвижда потвърждаването от парламентарната комисия на отсъствието на конфликт на интереси да бъде неотменно предварително условие за изслушването на кандидатите за еврокомисари.

Предвижда се парламентарната комисия да представя открито своите заключения и да прави препоръки, например еврокомисар да се откаже от определени свои финансови интереси. Парламентарната комисия ще може да препоръча промяна в отговорностите на уличен в конфликт на интереси еврокомисар.