Заместничката на Нели Нешева пое управлението на Здравната каса след нейната оставка. Самата Нешева вече дари своя бонус от над 12 000 лв.

Василева е дарил сумата от 5000 лв. по дарителската сметка на 18-годишния Йордан Красимиров Стоев, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Момчето страда от рядка форма на левкемия. За неговото лечение Касата е издала предварително разрешение за лечение в Германия за подготовка преди костно мозъчна трансплантация.
Желанието на доц. Василева е с дарените средства, семейството да може да обезпечи съпътстващите си разходи по пътуването и престоя в Хамбург. Решението за дарението си тя взима след като вижда историята на Йордан в телевизионен репортаж и публикувано негово писмо в интернет, в които силното му желание за живот и победа над болестта са завладяващи, са казва още в официалното съобщение.

Василева е дарила други 5000 лв. на 8-годишния Тодор Славчев Чаушев от Момчилград, историята на когото открила в неговата страница в социалната мрежа Facebook. Той е с диагнози детска церебрална парализа и епилепсия. Вече е преминал един курс на лечение в Израел и сега семейството му събира средства за продължение на лечението. В този случай Здравната каса не може да осигури лечение в чужбина, защото става въпрос за страна извън Европейския съюз.

Отделно от това доц. Василева ще сключи договор за дарение по ведомост с фондация, която помага на болни деца и такива в неравностойно положение. По този начин тя ще дари и останала част от полученото от нея през миналата година допълнително възнаграждение, като всеки месец ще превежда определена сума от заплатата си в подкрепа на дейностите на избраната фондация. До края на седмицата ще бъде избрана фондацията и ще бъдат договорени конкретните условия за дарение, тъй като към момента се проучват няколко възможности.

В сряда изтича удълженият срок, който премиерът Бойко Борисов даде на членовете на кабинета и висшата администрация да върнат бонусите си. Очаква се да стане ясно дали всички са изпълнили разпореждането му и колко пари са събрани в специално откритата за това сметка.

Междувременно от СДС съобщиха, че в отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 година има "стряскащи цифри" за раздадено допълнително материално стимулиране. За Министерството на финасите, например, то е в размер на 55 085 865 лв., а за МВР - 20 058 798 лв.