Арх. Димитър Димитров, председател на Инициатива "Граждани за устойчиво развитие", коментира, че под сегашната метростанция на Лъвов мост лежат останките на античен стадион от времето на император Константин и доказателство са свидетелските показания на археолози, извършили заснемане на откритите артефакти.

"След 3 в. форумите в големите градове на Римската империя започват да залязват и всички по-важни колективни събития се провеждали на стадионите", обясни той, цитиран от БТА.

Арх. Димитров призова ДАНС да разследва виновниците за заличаването на историята ни със същия хъс, с който защитила банките последните дни.
Според него обектът на Лъвов мост, който се изпълнява за 26 млн.лв., руши не само градската среда, но и археологията, като виновни за това са чиновници, учени и "именити строители".

"Погребването на археологията ни не прави София достоен кандидат за европейска столица на културата", критикува Димитров.

От сдружението настояват още ДАНС да отговори на въпросите дали строежът на Лъвов мост действително възлиза на 26 млн. лв., при условие че при предишния търг имало строителни фирми, които предлагали 12-14 млн. лв. и защо Столичната община избира точно тази оферта.

Арх. Димитров изисква от ДАНС да разследва и къде се съхраняват откритите останки от античния стадион - бази, елементи и надписи, както и да бъдат разобличени виновниците за посягането на националната ни памет.

Това не е първият път, в който се протестира срещу строежа.
Наскоро зам.-кметът с ресор "Култура" Тодор Чобанов определи опасенията на археолози и архитекти като неоснователни.

„Всяко нещо се проучва от групата за Музея на София. Археологическите елементи се изследват и се съхраняват за проучване. Колегите попаднаха на римско мостово съоръжение. Имахме очаквания това да стане, действително тук е съществувал мост. Той е разрушен още вероятно през пети век и намираме много малка част от него, но го съхраняваме",
увери Чобанов.

По думите му протестът на архитектите не е нито първият, нито последният опит да се саботира работата по важни за столицата проекти.

Както стана ясно, срокът за изграждане на новото кръстовище на Лъвов мост в София ще се забави и ще бъде готово до края на октомври.