Строежът при Лъвов мост заличавал останки от античен стадион

Гражданско сдружение настоява ДАНС да спре строежа на кръстовище на две нива на Лъвов мост в София, "с който се заличават 22 века история".

Обратно в новината

Коментари - Строежът при Лъвов мост заличавал останки от античен стадион | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама какъв стадион под реката, бре хора. Макар и малка тя си е съществувала. Тоест евентуално под Лъвов мост дори да е таблото на сектор Б, останалото е под жилищни сгради.

Данчето и Чобанов трябва да ги бетонират в затвора!!!

А бе луди ли сте? В центъра на града ще спрем строителството на важна магистрала, заради някакви стари камъни!? Какво като е имало стадион? В момента има основи на нещо, може и основи на конюшня да е било! Ще пътувате с хеликоптери сигурно?

Сулю и Пулю да мълчат! Това да се съсипват ценни археологически паметници е маниер на ДПС, които присъстват в кметството.

И да се спре строежът - все тая. Археологическите останки вече са напълно и безвъзвратно премахнати.

Няма ли кой да мине там с фотоапарат да ги снима тия неща-Може и с мобилния да направите снимки

Бях. Има строителни огради, не пускат.

То в центъра на София се знае, че отдолу има археологически постройки. Но няма какво да ги правят при разкопки и просто ги зариват обратно. Не могат да направят центъра площадка за археолози. Все пак градът трябва да функционира. Това което са изкарали да е видимо, е сигурно нищожна част от старините постройки.

Ако наистина е намерен стадиона ще бъде много много жалко да се унищожи-Защо се питам --Защо рушиме това,което е построено от хората преди нас и какво ще оставиме на тези след нас-АСФАЛТ ли ---- А техните творения още си стоят-

Има няколко любителски снимки из мрежата. Но стадиона и каменния кръст вече са унищожени. Впрочем, кои точно сме ние, които "рушиме"?

Античен стадион на Сердон се търси от 100-ина години, там са се провеждали питийските игри (преди олимпийските). Сега къде изчезнаха частите от Сердикийския стадион, каменната олтарна маса, мощите на светеца, огромния каменен кръст? Кой и защо се страхува да обяви откритието пред обществото?

какво като е имало античен стадион ? ЩЕ кажете - простак . Не , прагматик . БИло е ,заминало е , да си чуча под земята . А сего ние какво , да не се движми ли ? Я да се стегнете !

Да няма какво да се движите из центъра на града оставете го за туристите и оставете останките за децата ви-Ако останките доведат туристи ще могат и вашите деца да живеят добре --- но трябва да се мисли не за днес, а в переспектива в бъдещето --

Историците отказват да ползват археологичните доказателства за съставяне на българската история. Властите безотговорно неглижират многото археологически паметници. Забелязва се някаква неписана политическа тенденция да се потиска самочувствието на българите. Ние трябва да се дивим само на старото величие на Венеция, Атина, Лондон и Париж (без това да им коства съвременната инфраструктура), но не трябва да знаем собствената си история и не трябва другите да се дивят от факта, че сегашната столица някога е била център на целия християнски свят. Да, от римско време още! Подозирам, че в случая не става въпрос за липса на пари или за незнание в кметството. Там просто следват политическата коректност.

Тоя помияр архитект реве така, щото не е на хранилката. къде беше досега? Щом са го започнали да го дошършват по бързо,че си е проблем докато се ремонтира.

гражданско сружение боклуци

С наближаване оставката на правителството, войната срещу Кмета на София започва да се води на литър кръв и на метър кожа. Комундетата не могат да преживеят че с приключването на проектите "Семинарията" и "Лъвов мост" Данчето ще се бетонира завинаги като Кмет. Късат се от мъка че не успяха да налапат търговете. Кофти, парите са по Европоректи и нямат открадване......

ТЯ ВЕЧЕ Е УСВОИЛА ВТОРА СПЕЦИАЛНОСТ - АРИТМЕТИКА, ПОД ВЕЩОТО РЪКОВОДСТВО НА БАТ'БОЙКО - АКО БЯХА НАПРАВИЛИ ЛЪВОВ МОСТ ЗАЕДНО С МЕТРОТО ЩЕШЕ ДА СТРУВА 5 МИЛИОНА, ИМАШЕ МЕЖДИННИ ОФЕРТИ ЗА 15 МИЛИОНА, НО ПРОЕКТА БЕШЕ ЗАДЕЙСТВАН КОГАТО СУМАТА СТАНА ДАЛЕЧ ПО-ПРИЕМЛИВАТА ЗА ВСИЧКИ БЛИЗКИ ДО НЕЯ 25 МИЛИОНА - АФЕРИМ !!!

Комундетата, бесепетата и герберетата са едно на ръка. Не забравяйте и депесета, които имат афинитет към историята. А на "Лъвов мост" излезе много древна история, която изглежда не е политически коректна.

И ДА СИ ОСТАНЕМ С ДУПКАТА??? ТИЯ ЛУДИ ЛИ СА?!

Досега защо не са казали, че има такива старинни находки. А сега риват. да го консервират като е толкоз важно, както направиха при метростанция Сердика и да се продължи строителството. Сега се сетили, ега ти специалистите............

Защото някой навремето още не си е свършил работата, най-вероятно по комунистическо време, когато хич не се е гледало добре на такива находки. Важно е било Партията да върви напред, давай да си зарием историята.

винаги когато нещо се прави и е на път да улесни хората все ще се намери някакво уж сдруженийце да пищи и иска намеса чак от извънземните за да пречи и забавя .Това доста прилича на историята с банките и е време платените помияри да престанат да вият по поръчка.СТИГА-живеем вече в бъдещето,макар и никак розово.Историята не е за пренебрегване,но е ИСТОРИЯ.

Архитектурната мафия иска да спре обновлението на София и да запази грозния и разрушен паметник пред НДК.

Шопе, когато отидеш в Англия и зацъкаш пред стоунхендж или дворците, сети се какво зариват багерите на "Лъвов мост"!

Поредната злостна комунистическа провокация срещу възраждането на София от Йорданка Фандъкова и ГЕРБ! Съграденото от ГЕРБ ще пребъде във вековете, за да радва и бъдещите поколения!

Аз само искам да питам защо ДАНС? Защо не друга агенция, а точно тази за Държавна Сигурност. Ако разкопаем римските терми да не чакаме да ни нападнат марсианци или севрнокорейци, че точно пък ДАНС да се заеме? Може и е по-лесно, щото чичо Делян има връзки там и ще напляска лошия кмет по дупето веднага?

Стадион там, където реката може да го залее? Едва ли римляните са били толкова тъпи.

Прости са само троловете от Посрано 15/15.

Въпроса с това строителство е силно дискусионен и всеки си мисли, че е прав. В последна сметка ще го решат няколко чиновници. А решението трябва да бъде взето от всички софиянци, на нещо като референдум. Нали уж се учим от швейцарците, които са царете на референдумите. Или пък да се търси алтернативно решение. Ами ако се окаже, че цяла София е построена на развалини, трябва ли да бъде замразено всяко ново строителство. С какво да живеем-с бъдещето или с миналото. Това е въпроса.

И защо само софиянци да решават? Останалите жители на България не са ли част от тази история????

Няма начин София да не е построена върху миналото си и разбира се, трябва да има ново строителство. Но съществува един термин "експониране на археологически паметник в урбанизирана среда", а Чобанов не е чувал за него или му е по-евтино, градообразуващите артефакти да бъдат изринати с багери или да се продадат за частните колекции.

Много по-важно е да се направи кръстовището, за да могат селяндурите, които напълниха София, да си карат джиповете на воля. На кой му пука за някакъв срутен римски стадион или мост?! Пък и нали трябва да се "усвояват" европейски пари...

И ОБРАТНО ПО ПЕЩЕРИТЕ ПО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ.

Ами да - дайте да съборим египетски пирамиди - на кого му е притрябвали тези развалини. Ами Венера Милосска в Лувр - хайде и нея, хем и ръцете без това липсват. Извинявай, ама от какво село и каква ферма ти се пръкна?

Париж не е останал в рамките на римската Лютеция, нали? И нещата от различните епохи са изложени в подходящ музей. Не може всяко кръстовище и подлез да бъдат превърнати в нормален музей, в който да се спазват всички изисквания за правилно съхранение. Но какво ли разбираме ние от фермите ...

Париж не е останал в рамките на римската Лютеция, нали? Там нещата от различните епохи са сложени в подходящи музеи. Не може всеки подлез или кръстовище да стане музей за всички артефакти. За да се съхранят добре се изискват специални условия. Но какво ли разбираме ние от фермите...

Арх.Димитров първо да разруши грозните и незаконни сгради в ЖК Хиподрума. Тогава нека народът прецени дали да бъде чут гласа му!

А ти първо кажи кой си, застани с името си и не се крий като мушморок зад анонимността на форума. Чии интереси защищаваш? Кажи какво си направил през живота си досега и тогава давай мнение за хората.

ПИПО

Ако не бяха разкопали, нямаше да открият нищо. Да се направи като Метростанция Сердика и да се приключва с този казус. А "гражданското здружение" (с цялото си уважение) да си ходи на село и да не се бърка там където не му е работа. София иска метро и за няколко счупени керемеди, не трябва да се спира с работата.

Защо като на метростанция Сердика? Какво толкова е направено на Сердика. Искам както в метрото на Атина - там където е открито, прекрасно осветено и под стъкло. А няма нужда да злобееш срещу "гражданското здружение" и да го прашаш на село. Забелязала съм, че точно тези, които вчера са свалили цървулите и обули трандафорите те говорят най много за село - вероятно е носталгия. Но ние не държим да сте между нас - много по-добре се живееше преди 1990г. и беше ЧИСТООО!

ПИПО

Приятелю, не че е кой знае от какво значение, но съм трето поколение софиянец. На мен това което ми прави впечетление е, че именно хората от провинцията са с най голями претенции. Та, ти може да изкаш да е като в Атина, може да искаш и да е като в Манхатън, но тук си имаме определен бюджет и трябва да се вместим в него. Сердика си е достатъчно добре, ще се виждат и разкопките и камъните. Не знам за теб, но аз лично съм виждал разкопките на Лъвов Мост и трябва да ти кажа, че няма нищо грандиозно в тях. Да се спре един жизнено важен проект за столицата е меко казано глупаво.

Не е така "Ако не бяха разкопали, нямаше да открият нищо"! Отдавна се знае, че центърът е архитектурен резерват. Въпросът не е защо копаят за ново кръстовище, а защо се изнасят в чували и се разчистват с багери артефактите и останките от северната стена на Сердика!

София иска метро, но не и такова, каквото ни правят - грешно проектирано и с ограничен капацитет още преди да е изградено цялото! Ми то сега е блъсканица и не може да се качи човек, а какво остава като се пуснат участъците до летището и Бизнес парка? Май ще трябва да си наемем тъпкачи, като в Япония.

ПИПО

Какво значи грешно проектирано? Някакви доводи, аргументи, факти? Метрото е най добрият инфрастукторен проект, който е правен някога. Каквото и да ви се построи все сте недоволни. Не знам за тебе, но аз съм имал "удоволствието" да се возя в доста европески метра и трябва да ти кажа, че нашето е много по добро от доста от тях.

Ей, Мулю! Едва ли през живота си си влизал в музей, за да определиш всичко като "счупени керемиди". Колкото до това какво искала София, археологическите останки са на цялата страна, а и на целия свят, а не нечия индивидуална или общинска собственост. Като ще даваш акъл кое да се унищожава и кое не, давай го за твойта къща и не се изказвай по въпроси, по което не си подготвен! Боже, заради такива като теб си мисля, че референдумът по даден въпрос не винаги е най-доброто решение. Айде сега отивай да пиеш ракия и да разправяш колко ти е голям!

ПИПО

Само да допълня, че освен че са собственост на цялата страна и на целият свят. Те също така са собственост на на цялата вселена и на целия пространствено-времеви континуум. Пич, прекалено си ми елементарен.

Чиновникът Чобанов може да заличава римски артефакти, но твори български - заедно със съучастниците си Диков и Чапкънов правят паметник на Бай си Ганю. Има да се чудят археолозите след векове, с каква идея сме монументализирали най-гнусния си литературен герой.

Идеята е, че се увековечават себе си и цяло едно поколения управници със затъкнати мускали с розово масло в поясите на разпасаните си от грабежи на собствения си народ потури. Бездарници и грабители на съвременна България.

ДО 8 Абсолютно си прав, че НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПАМЕТНИК на Бай Ганьо. С това ли се увековечаваме - от което се срамуваме и което искаме да заличим в себе си. А да не говорим как е изобразен бай Ганьо -грозен и уродлив като човекоподобна маймуна(с цялото ми уважение към Чапкънов).Това е срам за българина.Моля се съответните власти да размислят и да се откажат от този безумен паметник.

Примитивното дебилство прави интелектуални напъни и обществени грешки.

Има един сайт "Изгубената България"-с над 7000 снимки за период от 200 години.Може да се проследи ,какво е било в миналото.Там ,където е Лъвовият мост е бил входа на София.Лъвовевете имат и мистичен смисъл,те са пазители на София. 4-тях лъва са изящно изработени,в никакъв случай не бива да се унищожават и повреждат.

Така е, наистина. На този етап лъвовете никой няма да ги пипа, но те все пак са от новата история. По-важно е това, което се крие под тях!

Що всички сте такива хейтъри, когато за София и за страната се прави нещо позитивно? Дълги години не се строеше, инфрактруктурата ни е трагична. Даже при социализЪма Прага, Берлин, Варшава и Будапеща имаха метро, а ние - един голям *Й и претъпкани до пръсване, закъсняващи и неотоплени зимата автобуси. Където и да отидеш сега ти става мъчно за изостаналата ни родина.

И Барселона и Валенсия имат метро. Даже Севиля има една линия. А не са имали комунизъм. Хъм, странно съвпадение.

Сердика, не само, че е била огромен център на мизите серди, но е била уважавана от императорите на ИРИ. Константи Велики, по произход тракиец от Ниш, е възнамерявал да направи столицата на ИРИ Сердика, впоследствие е бил избран Боспор, Константинопол. Черквата Света София е копие на черквата със същото име в Константинопол, а неин духовник е бил учителя на император Юстиниян, роденият в Призрен тракиец с име Управда.

Голяма работа. Минало заминало, гледайте напред и бъдете по-добри.

очевидно е, че професията археолог е вредна за съвременната цивилизация: спират строителство на магистрали и изнудват за пари, сега и мост искат да спрат! Когато онези са строили въпросния стадион през 3в дали са се интересували какво е имало там преди това?!

Защо след като сме наследили нещо, да не го запазим, възстановим и не печелим от него! Хората по света 2 камъка да имат от оно време ги обявяват за световна забележителност, а ние с лека ръка унищожаваме уникални находки! Имаме такова богато наследство от миналото (и римско, и византийско и нашенско и турско ако щете), от което може само да печелим, но уви на никой не му дреме, щото няма как да го лапне за себе си, държавно е. Поинтересувайте се малко и ще разберете, че София е един от 5-те най-стари градове в света!!! Защо да не използваме този факт и да привличаме туристи и чужди капитали? Ми не, по-лесно е да унищожим всичко, да пляснем някво глупаво кръгово, нечия фирмичка да усвои пари, а управляващите да кажат колко много се прави за града и как това кръстовище едва ли не ще реши всички транспортни проблеми на София, ще намали задръстванията и вредните емисии... Конкретно който е запознат с проекта за пробив на бул. Данаил Николаев от Сточна до Централна гара, ще знае, че той има много по-голям смисъл от кръговото на Лъвов мост, ноо, явно минава през апетитни терени и затова вече сума години никой не повдига въпрос за направата му.

Съгласен съм с тебе на 100%. Въпросът е сега накъде.... и как.....

Точно така е да. Във Верона - Италия например... сложили 'талянците една тераса и статуя на Жулиета и от там атракция. Всички ходят да пипат гърдите на Жулиета там, но малко знаят, че нито Ромео нито Жулиета са живеели във Верона, а самата тераса на Жулиета там е построена след романа на Шекспир, но 'талянците са умни, правят си една тераска, кръщават я, че е на Жулиета и хайде туристите там. А ние тук какво? Забележителности да искаш... ама само асфалт над тях. Да ти умрем на умрелото кръгово, което решиха да го скопят и да го направят с лента по-малко... да ти умрем на малоумния проект да ти умрем. Ако го направят като на телевизионната кула теснотийка... голямо отпушване ще стане, нямам думи ... малоумни инженери ... само кражба да има. Нашата държава е толкова зле горката, че ми се плаче всеки път, като се прибера от командировка или почивка в чужбина. Но пък като се заседиш... свикваш. В Ница миналата седмица за за едно денонощие изгребаха улица с павета и положиха асфалт. От повече от месец сменят паветата на ул. Калиманци в София и са направили 20м... няма такава мизерия тука просто.

КО МИ ДРЕМЕ КАК Е БИЛО ПРЕДИ ХИЛЯДОЛЕТИЯ.ВАЖНОТО Е КАК ЖИВЕЕМ СЕГА.А СЕГА ЖИВЕЕМ ЗЛЕ.МАЙНАТА ИМ НА КАМЪНАЦИТЕ.

За да разбереш, че трябва да ти ДРЕМЕ ще ти дам един прост пример: Представи си дърво без корен. И то ще живее ЗЛЕ, а по-скоро ще загине. Ето това е държава, която не си опазва, цени и надгражда миналото си, а вместо това постоянно го руши. Затова други държави от година на година, от десетилетие на десетилетие, от век на век стават все по-богати и все по-привлекателни, а ние... Ние сме все ПО-ЗЛЕ. Надявам се си рабрал. Ако ли не - съжалявам.

Всеобщо затъпяване на народа. Народ без история няма бъдеще, а управляващи втората римска империя са основно тракийци.

Възмутително е и посегателството върху античната тоалетна на първата Дирекция на милицията, която била ситуирана в източния край на площада. Тоалетната (нужник в периода след 9.IХ.44) била ползвана по малка и голяма нужда от видни милюционери, сред които с особена сила блести името на др. Тодор Живков. Открити са дори вкаменелости, фосили от фекални маси на другаря Живков, които могат да бъдат изложени в Музей на отходното комунистическо движение за преклонение от групички твърдолинейни червени избиратели (хардлайнари).

А те едни такива "фосили и вкаменелости" на Тато управляваха доскоро, че и пак се канят...

Ей, верно е. Там има много ценни антични бардаци.........

То в София където и да копнеш е пълно с история. А този стадион може много интересни факти да добави към историята........ Да видим дали ще се спре строежа...

По-долу някои хора не ме разбраха правилно. Наричайки "снайпер" селяк имах пред вид състояние на духа, а не адресна регистрация. Вярно, снайперчо, тоз трийсетгодишен почитател на бьесьепьето, подвизаващ се на пл. Гарибалди, е докаран от прованса в София от партията-хранилница, но си остава селяк по душа, сиреч илитерат с ограничен духовен живот и първосигнална реактивност. Тук месторождението няма никакво значение.

Напротив, в момента ти се изразяваш като злобен селяндур, който говори по адрес на хората без да ги познава. Като селска бабичка която седи на пейката на централната улица в някое село. Тъжна картинка си. На 100% съм сигурен, че си или от дружба, надежда или обеля. Може и левски Г/В/ То такива дърти злобари там се срещат най-често за който града е панелката

Преброих 7 правописни грешки и едно смислово несъответствие. Пък Фандъкова била учителка. А тебе кой те е учил, бре момче, та си остана неграмотен?

Айде , стига с тези старини , бе ! Докато ние се хвалим с миналото на други народи и сме се вторачили в пъпа си , другите държави си построиха комунизма. Не трябва да фетишизираме миналото , а да мислим как да оправим сегашното и бъдещото си дередже, та да може наследниците ни да се гордеят с миналото си.

Извини ме, но с това кръгово на лъв мост просто си стоиш, но в ничия полза. Отчитане на дейност и крадене на пари. Който е запознат с района, му е ясно, че това кръгово не решава а задълбава проблема с трафика. Когато питам някой да ми обясни как ще се намали трафика с него, вси1ки мълчат и слагат само + или

Щяло да има 2 нива и така се решавал проблема с трафика. Като при ТВ кулата

Ако изчакат малко и строежът ще спре, защото ще е завършен... Паразитна "археоложка група по интереси", само пречат и цицат обществото без реална полза никому!

Аз имам друго предложение: Цяла София да се премести на Бузлуджа, около чинията на другаря Живков, или направо в Правец, там антични стадиони, бани, и селски тоалетни с дупка няма. Пък и да има, са още действащи, и не са антични. Така хем археолозите ще има какво да копаят, хем инфраструктурата няма да пострада. А на този античен стадион да се устроят гладиаторски борби на принципа всеки срещу всеки, и който оживее, да управлява държавата наесен. Няма нужда и от избори.

Другарят Жвков е оставил и своя следа край Говедарци, където - на 10 км от Самоков и централата на Абвера - е играл табла в дълбока нелегалност, изхранван от другарката Мара Малеева.

Стига с тия кръстовища бре. Ний асфалт ни ядьем! Намальете токаи и дайте пенсии на народа!

Да зарязват кръстовището. Щом има стадион да го откопаят и ако тревата е в добро състояние може да кандидстваме за домакинство на световното.

Гражданите си лаят, Кметицата си повела кучето да се изака на този Античен стадион. Викат и "Черешката", а тя срамежливо, като една учителка, не приема молби на герберасти за Премиер? Родена била за Кметичка, и като кметичка, докато може да не се испуска, щяла да се в Стола самагушка, милата !

Тъпак...

От един "тъпак", +5 ? Евала ти, бате Пацо! Апропо, ти в кои структури си на раскладка? Най- добре хранеха ако си "Куче в МВР", нали! Сега остана само баба Цецка, но най-добре и най - Густо било в Кметството, при баба Данче ! Ти, да би...? За това ли, така се разгневи, прощавай , не знаехх ... ! в Парламента,

каква тъпотия

Боже, от твоя мирис на зелен чорап, повече не може !

Я снайперчо как се пъне да се прави на нормален гражданин. Все едно че не помним истеричните му и фанатични комуноидни изцепки по всякакви въпроси, преди станишко да дуфне за Бръксел.

А защо се пропуска най-важното? Сигурни ли сте, че под Лъвов мост има стадион? Извън крепостните стени е бил амфитеатъра - част от него може да се види в приземния етаж на хотел Арена ди Сердика. Защо никой друг "археолог" (не "архитект") не потвърждава наличието на стадион, намирал се на север от Седика.

Има проблем с отчуждаването на сгради. На практика е невъзможно защото половин център лежи на този амфитеатър. Много се говори по темата, но явно си пропуснал. Има и скици в интернет. Може да погледнеш и да видиш през каква огромна площ минава в центъра.

Колко да е голяма площа? Колкото Колизеума да е, пак е по-малко от половин център.

Арх. Димитров да вземе да се скрие, защото мушеник от класа. Защо не вземе да се завърши недовършените строежи в Белите Брези които стърчат там като... Сума ти хора завлече и сега ходи с най-голямото си нахалство да се прави на загрижен за облика на София. Нека каже като спазва толкова законите за строене, защо му събориха сградата на пл. Македония - защото я беше построил само с асансьор и без стълбище. И какво ли още е сътворил като виден столичен строител.

По тази логика, защо учителка по руски език е кмет?! Която купува трамвай за по 3 милиона парчето и ги пусна по разбитите трамвайни линии и в закъснения сменя линиите по бул. България. Общо взето абсурдите са много

Давай някой комуняга за кмет. И тогава ще се возим из София на волски телиги, селяко.

Има начини и да се запазят старините.Защо да се спира строеж? Нали затова са специалистите. Около ЦУМ как го направиха.

Шилo

Това мерене с двоен аршин създава усещане за беззаконие. Не може като хванат някого с две нищо неструващи антични монети да го осъдят и да лежи в пандиза, а за унищожаване на цял античен стадион не само да няма виновни, ами да ни обясняват, че всичко било наред.

реалността- за една крадена кокошка лежиш 5 г. , за откраднати млрд си само из вестниците и те боготворят.

При строежа на Лъвов мост преди години нищо ли не е било открито???