Акцията е проведена в София и на територията на цялата страна на 30 юли.

Дейността на групата е свързана с набирането и последващо склоняване на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение да продадат новородените си деца, като за целта им е обещавана финансова облага, уточняват от ДАНС.

По-голямата част от установените родилки са от български произход, посочват от ДАНС.

Предварително са осигурявани клиенти. Те са най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да платят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти.

Бъдещите родилки са настанявани в къща, функционираща като частна детска градина в София. Там те били държани под контрол до момента на раждането на детето, като са им осигурявани грижи по време на бременността в частни АГ-клиники.

След раждането новородените са предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението е стартирала процедура за осиновяване или припознаване на детето. В групата е участвал адвокат, чиято функция била да изготвя, набавя и придвижва необходимите за целта документи.

При извършените обиски и изземвания на адресите на участниците в организираната престъпна група са открити вещи и документи, имащи отношение към продажбата на бебетата. Разпитани са хора, запознати със случая, част от тях - пред съдия. Действията по разследването продължават. На хората, участващи в организираната престъпна група са повдигнати обвинения.

Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство.