Това синдикатът предложи на дискусия за заетостта в условията на криза, предаде БТА.

Най-напред КНСБ ще поиска насрочване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да бъде обсъдено искането за въвеждането на необлагаем минимум. Това заяви за "Фокус" заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Според него въвеждането на необлагаем минимум е антикризисна мярка, но ще доведе до допълнителна натовареност на бюджета. По тази причина синдикатът може да предложи увеличение на максималната ставка за облагането на доходите на физическите лица, заяви Пламен Димитров.

В. "Труд" цитира Пламен Димитров да казва, че ще се обсъжда данък общ доход за богатите от 2011 г. Дебатът ще се води в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вариантите били няколко: от 12% до шоково повишение на ставката до 24%.

Министерството на финансите тества как ще се възприеме повишението на личните данъци подобно на неофициалните слухове за вдигане на ДДС преди време, коментира още вестникът.

Това е поредната неофициална информация за промяна на плоския данък, която се лансира през последните месеци. В началото на юни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова допусна възможността  за повишаване на данъци, като от изказването й остана впечтатлението, че тя има предвид и имуществените данъци.
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков отхвърлиха на няколко пъти всяка възможност за вдигане на налозите.
Наред с това Дянков е категоричен, че плоският данък е един от успехите на икономическата и данъчна политика и няма причини да се променя.

В края на миналата седмица обаче стана ясно, че на заседание на правителството заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е предложил да се даде възможност на общините да събират свой данък върху доходите. Този налог, ако се приеме, ще бъде различен за отделните общини и ще е допълнение към плоския данък.
"Би могло да се мисли евентуално на някакъв следващ етап, ако го позволява развитието на икономиката, да предложим на общините евентуално като модел, но това е тема за размисъл – над съществуващия данък върху доходите на физическите лица, местните власти, ако преценят, да могат да добавят, тоест да определят общинските съвети някакъв данък, който да се добавя отгоре", заявява заместникът на Дянков, според стенограмата от заседанието на 30 юни.

Изказването на Горанов е направено по повод на фискалната децентрализация и е провокирало любопитен дебат за това дали спокойният живот в малките селища не оправдава по-ниския жизнен стандарт в сравнение със столицата. Проектът по принцип предвижда на общините да се преотстъпва част от плоския данък от 2012 г., а надбавката, за която говори Горанов, е алтернативно предложение.