Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол.

Изказването му е в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев, свързан със състоянието и управлението на държавния дълг. Той е на мнение, че има влошаване на детайлни показатели на дълга.

Междувременно от БСП внесоха искане за детайлни разисквания за държавния дълг. По време на парламентарния контрол Румен Гечев предаде списък с 62 подписа, с което искането на левицата става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол.

„Искаме да видим какво правим с дълга, защото други страни използват част от държавния дълг, за да си стимулират икономиката. По-голямата част от държавния фискален резерв се намира на депозит в БНБ. Този резерв е почти три пъти по-голям от изискуемия, но каква е доходността от тези депозити за Министерството на финансите, за бюджета на България. Тези 11 млрд. лв. колко носят като приходи, защото разходите са около 2-3% плащания по лихвите на новите заеми“, подчерта Гечев.

„Покриването на предстоящите по-големи плащания по външния дълг се осигурява чрез поддържане на високи нива на фискалния резерв, съчетани с политика на стриктна бюджетна дисциплина и методи за повишаване на събираемостта”, обясни от своя страна Горанов.

Според него емисионната дисциплина на държавата е насочена към изглаждане на съществуващия погасителен профил на държавния дълг в рамките на съществуващите и прогнозирани пазарни условия. Горанов е категоричен, че всички действия по управлението на дълга се реализират в изпълнение на основните правила на фискалната политика и припомни, че през 2016 г. страната ни бе отличена от авторитетното списание Global Markets с наградата за най-добра държава в Централна и Източна Европа за управление на държавния дълг.

„Онези 2 млрд. лв., които изтеглихме през 2016 г., за радост не се наложи да бъдат използвани като буфер във връзка с преминалия стрес тест и оценката на качеството на активите на финансовата система. Те останаха и с част от фискалния резерв и с тях се погасиха 950 млн. евро през лятото на 2017 г. затова се вижда и тенденцията за намаление на размера на държавния дълг“, обясни финансовият министър.

Последните емисии на ДЦК показаха дори отрицателна доходност по тях. Според експерти това може да продължи и през 2015 г.