За мен е странно как са предлагали на българската страна да влезе в сделката за ЧЕЗ, като водят дела срещу нея за стотици милиони – над половин милиард”.

Така евродепутатът Емил Радев коментира пред Нова телевизия твърденията в чешки медии, че на няколко пъти е предлагано на българското правителство да влезе в сделката.

„Българската държава се защитава по арбитражното дело. Кой и какво ще плати е много несигурно нещо", обясни Радев.

„Това арбитражното дело едва ли не изключва на българската държава да е предлагано да влезе в тази сделка”.

Що се отнася до протеста на опозицията пред Министерския съвет Радев заяви:

„На Корнелия Нинова като лидер на опозицията не ѝ харесват успехите на българското европредседателство, на българското правителство. Получихме много висока оценка – това е отговорът на опозицията. Протестът не трябваше да е под прозорците на Министерския съвет на България, а пред този в Чехия. Договорът е със страшни клаузи за конфиденциалност. Още повече ЧЕЗ води дело срещу българската държава за стотици милиони в международен арбитраж. Няма и как българската държава да е знаела. От чешка страна няма голямо желание да ни се разкрият подробности по тази сделка”, заяви Радев.

 Радев коментира още темата за големите компании и съмненията кой стои зад тях. „Сега като се прие петата директива, ние правим свързани дирекционни регистри, за да може например нашите разузнавателни органи, като правят проверка, да разбират информация кой например е точният собственик на чуждестранно предприятие", каза Емил Радев.