Това сочи класацията на Дарик радио и в-к "24 часа", организирана за четвърта поредна година, предаде БТА. Наградите бяха връчени днес на церемония в Националния археологически музей в София.

През миналата година за най-добър град за живеене бе избрана София, а Варна е двукратен победител в класацията за 2007 и 2008 г.

В проучването взеха участие 27 града, които бяха оценявани по 25 критерия. Последни в класацията са Ямбол, Силистра и Перник.

Максимален брой точки Бургас е получил в областите инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, детски градини, култура, безработица, чужди инвестиции и др. Проблеми за Бургас обаче остават екологичното състояние на града и престъпността, съобщи Дарик.

Според отделно гласуване обаче - на слушателите и читателите на двете медии,  най-добрите градове за живеене са съответно Варна и Благоевград.

Наградата на кмета на града победител връчи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Дълбоко се надявам, че българските градове и региони ще намерят себе си и след това ще дадат всичко от себе си, за да го развиват. София и Бургас много здраво дърпат напред. Те знаят своята сила, визия и перспективи, коментира той. 

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че градът заслужава да бъде най-добрият за живеене и припомни, че патронът на морския град е Свети Николай Чудотворец, чието име означава победител.
В последните години Бургас беше амбициран да навакса пропуснатото и да постигне критериите за живот в останалите големи градове в страната и по някои от тях вече ги надминава, допълни Николов, цитиран от БТА.

38% от БВП и 68% от чуждестранните инвестиции са в София, всичко това създава работни места за хората, подчерта кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която получи наградата най-добрия бизнес град.
София безспорно е най-добрият град за живеене, но тя има интерес да се развиват и останалите градове в страната, важно е да има състезание и да се сравняваме, допълни Фандъкова.

Повече от 180 000 души са гласували в паралелна класация в сайтовете на двете медии. Според нея най-добрите градове за живеене са Варна и Благоевград.