Самоличността на загиналия все още не е установена. Той не е имал документи в себе си, предаде БНР.

Инцидентът стана снощи около 22 ч. под Аврамовия мост край град Средец на т. нар. зелена граница. Група от 54 нелегални имигранти от Афганистан са отказали да се подчинят на заповед на трима гранични полицаи и оказали съпротива. 42-годишният граничен полицай Вълкан Хамбарлиев произвел предупредителен изстрел във въздуха, но рикоширалият куршум пронизал смъртоносно един от мигрантите. Той е починал на път към болница.

Вижте снимки >>>

Становището на съдебните медици е категорично, че афганистанецът е починал от кръвозагуба, след като куршумът е попаднал в шията му и е разкъсал важен кръвоносен съд, както и това, че се касае за рикошет.

"Проектилът е изпратен в център за изследване. От рикошет е застрелян въпросният господин, който е с неустановена самоличност. Все още не знаем кой е, защо е, как е. За повече информация в понеделник, след като излязат абсолютно всички резултати от аутопсията", обясни пред националното радио д-р Галина Милева от Съдебна медицина в Бургас.

Окръжната прокуратура в Бургас назначи балистична експертиза на оръжието, с което е произведен изстрелът. Вълкан Хамбарлиев не е задържан. Той е от град Средец, семеен с две деца.
В негова подкрепа стартираха две подписки, като само в едната от тях до 16 ч. се бяха подписали над 7000 души.

Анкета:  Оправдани ли са действията на граничния полицай?