Специалисти са работили още миналата година с Николета, тъй като имала по-буен нрав, стана ясно от думите на директорката на СУ "Добри Чинтулов" Галина Казакова, цитирана от 24chasa.bg.

"Полицията се занимава със случая, помощник директорката е присъствала на разпита на ученичката ни, тъй като аз съм в отпуска. Сезирана е и Детска педагогическа стая", каза още директорката Казакова.

Едва след приключване на разследването ръководството на училището ще вземе решение за евентуално наказание на побойничката.

Според учителката Димитрина Папаринова от СОУ „Добри Чинтулов“ Николета е добра ученичка с голям интелектуален заряд. И тя съжалява, но случилото се е станало, заяви учителката.

Дядото на Николета призна пред Нова телевизия, че не го учудва това, което е направила внучката му, защото била буйно дете. Преди време избягала от къщи, но я намерили бързо.
"В момента е в период, в който, ако не ѝ е крив света, то тя самата е крива", коментира дядото.

Заснетият побой в клипа е станал на 15 октомври - събота, пред очите на други момичета, които се виждат в кадър.

Кадрите предизвикаха сериозен обществен отзвук и мнозина настояха за наказание не само за побойничката, но и за нейните приятелки, които снимат и унижават пострадалото момиче.

Тези, които гледат, са по-опасни

"Момичетата, които гледат зверския бой между ученички в Бургас, са по-опасни и от побойничката. Хората, които нищо не правят, са най-опасните в тази ситуация, защото създават среда, подходяща за насилие", коментира психологът Анна Жукивская пред Нова телевизия по повод скандалния клип.

Тя посочи, че момичетата са много по-вербално агресивни и използват социалните мрежи по по-различен начин. Физическото насилие не е толкова характерно за тях.

"Момчетата са тези, които се бият, а момичетата пускат слухове в мрежите и снимат. Когато не може да си комуникираме добре, започва тази агресия“, каза  Жукивская.

Тя каза, че такова насилие винаги е имало, но просто не е било снимано.

Във въпросния побой участва цяла една група. Тези, които наблюдават и снимат побоя, са най-опасните в целия екшън, защото по никакъв начин не се месят, а напротив, създават предпоставка за толерантност към физическата агресия, допълни психологът.

Тези хора могат поне да се опитат да възпрепятстват качването на клипа във Фейсбук, добави Жукивская.

Тя е категорична, че в училищата трябва да има психолози, които да предотвратяват подобни случаи, т.е. да видят някаква тенденция и да съберат участниците в това деяние.

Ролята на родителите е също много важна.

"Добре е детето да каже какво чувства и мисли. Ако детето каже какво иска, може да се предотврати един такъв ръкопашен бой. Този, който бие, вероятно е бил бит някога. Такива деца са свикнали да бъдат наказвани. Няма да им направят впечатление поредните наказания“, каза още Анна Жукивская.

Според нея, образователната система трябва да представя на децата добри примери, за да намалее агресията.