Присъединяването на Румъния и България към Шенген ще бъде отложено от определената дата 31 март 2011 г., съобщи унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер, предаде ДПА, цитирана от Аджерпрес, на която се позова БТА.

Будапеща днес официално пое председателството на Евросъюза за шест месеца.

Според изявление на Пинтер двете страни трябва да изпълнят още "някои задачи" и затова не могат да се присъединят тази пролет.
До юни трябва е да ясно какви изисквания още трябва да изпълнят Румъния и България, след което най-близкият срок, който може да бъде обсъден за присъединяването, е октомври (на половин година се прави контрол на сигурността по летищата - бел.ред.), коментира Пинтер.

Готовността е била проверена от европейски експерти и до края на януари ще бъде оповестен техният доклад, анонсира в Будапеща още унгарският вътрешен министър, цитиран от БНТ. В резултат на това унгарското председателство ще излезе с позиция пред Съвета на министрите в ЕС.
Външният министър на страната Янош Мартони обеща, че реализмът в оценките ще се запази, но основната цел остава, а тя е възможно най-скорошно разширяване на Шенген със София и Букурещ.

Реакцията на Румъния не закъсня. Външният министър Теодор Баконски поиска от румънското посолство в Будапеща точен запис на изявленията, направени от Пинтер, съобщи Аджерпрес.

Часове след това, Унгарското председателство на ЕС опроверга информациите, че смята да отложи за октомври предложението си за решение за приемане на България и Румъния в Шенген. От офиса на унгарския вътрешен министър отрекоха той да е казал това, предаде БНР.

Думите му бяха зле разбрани или зле интерпретирани, твърдят от екипа му. За да изчисти това недоразумение, унгарското вътрешно министерство по-късно днес смята да разпространи специално изявление по темата.

Междувременно говорителят на унгарското председателство на ЕС Гергей Полнар заяви за БНР, че приемането на България и Румъния в Шенген през първата половина на тази година е сред приоритетите на страната му и това е било ясно формулирано днес от унгарския премиер Виктор Орбан.
„Той каза,че Унгария ще работи открито за влизане на България и Румъния в Шенген по време на нашето председателство, което завършва в края на юни. Орбан каза още, че ако постигнем това, целите на председателството ни ще са изпълнени на 105%”, обясни Полнар.

ЕК продължава да очаква решение да бъде взето през март, коментира междувременно говорителят на комисията Оливие Бейли.

В края на миналата година Франция и Германия обявиха решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенген. Като причини бяха посочени липсата на напредък в двете страни в реформирането на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Париж и Берлин обвързаха членството в Шенген с резултатите от мониторинговия механизъм за двете нови страни членки и докладът по него, очакван през юли.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви убедеността си, че през есента на 2011-а  страната ни ще бъде част от свободната от граници зона.

Последна актуализация в 15,30 ч.