На срещата Станишев ще предложи на новия румънски премиер двете държави да работят заедно за влизането в Шенген.

„За да бъдем в ядрото на интеграционните процеси – трябва да влезем в еврозоната. Има разбирането от страна на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.
Според мен тази цел е реалистична“, каза Станишев и допълни, че въвеждането на допълнителните критерии към България за влизането в еврозоната е било неевропейско.

От друга страна ниският стандарт на живот е сериозна пречка за влизането в еврозоната, коментира Станишев.

Председателят на ПЕС допълни, че председателството е моментът, в който България трябва да покаже ангажираност към Европейския съюз.

„Сигурен съм, че с техническата част ще се справим, не сме толкова слаби“, каза Станишев. Той допълни, че трябва да се фокусираме, за да покажем полезност и България да се препозиционира.

„Това е моментът, в който трябва да покажем, че можем да вършим нещата и трябва да има политически процеси, които да подкрепят нашите интереси“, каза председателят на ПЕС.

Днес Сергей Станишев ще се срещне с румънския премиер Михай Тудосе, на когото ще предложи трайно сътрудничество по един от основните приоритети за двете страни – а именно влизането в Шенген.

„Според мен имаме реален шанс това да се случи до края на годината, но не знам какви стъпки се правят. Много ми се иска да се правят такива стъпки“, каза лидерът на Партията на европейските социалисти.

Той разказа още, че когато през 2005 г. е станал министър-председател и е направил първата си среща с Барозу (Жозе-Мануел Барозу), той е изразил съмнение, че България ще се справи със сроковете за влизане в Европейския съюз. Тогава се е наложило да се вземат сериозни мерки и моментът и сега е такъв.

"Трябва политически план за натиск от българска страна", каза Станишев и допълни, че можем да действаме заедно с Румъния.

Като друг приоритет и за двете страни - България и Румъния, е Черноморският регион и неговото развитие, което също ще бъде обсъдено във връзка с това, че Румъния ще поеме председателството през 2019 г., след Австрия, която вече е заложила Дунавската стратегия в програмата за своето председателство, а това засяга пряко и България.