Предупредителен жълт код за потенциално опасно време е в сила в почти цяла България.

Вятърът събори покрив на сграда на ул. ”Пиротска” в София >>

Единствено за областите Видин и Плевен не е издадено предупреждение за опасно време.

От НИМХ препоръчват на хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, изкоренени дървета и структурни повреди.

Най-силен днес е бил вятърът във Враца – 32 м/сек., следван от н. Емине с 26 м/сек., София – 22 м/сек., Монтана и Кърджали – 20 м/сек., Русе – 18 м/сек. и Ловеч и Велико Търново – 17 м/сек.

Силният вятър обърна 4 тира край Враца >>


За утре е отправено предупреждение за обилни валежи, придружени от силен вятър, в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Там ще бъде в сила жълт код.

Предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР са разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места, съобщиха от МВР.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовава хората да не пренебрегват основните правила за безопасност при силен вятър.

Ако сте в къщи, при възникване на смерч или необичайно силен вятър, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците. Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи.
Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.
Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!
Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.