Финландският комитет по европейските въпроси прие официална позиция по време на среща миналата седмица.
Това заяви говорителят му Мико Норос, като допълни, че е било решено обявяването му да съвпадне с визитата на френския министър по европейските въпроси Лоран Вокие в Хелзинки в четвъртък, предаде АФП, цитирана от "Фокус" и БНР.

„Много важно е за нас, че днес за пръв път финландското правителство заяви официално, че има съмнения, че правителствата на Румъния и България са готови да се присъединят към Шенген сега”, заяви Вокие.

На съвместна пресконференция финландският министър по европейските въпроси и имиграцията Астрид Торс каза, че Румъния и България са свършили добра работа досега в спазването на изискванията за присъединяване към Шенген, но трябва да се направи още.
И двете страни трябва да предприемат конкретни действия за засилване на борбата с корупцията и престъпността, обясни тя.

В четвъртък Лоран Вокие бе категоричен, че приемането на Румъния и България в Шенген би застрашило сигурността на Европа, предаде БНР. Ако базата данни на Шенгенското пространство попадне в ръцете на хора от международната организирана престъпност, цялата вътрешна европейска сигурност ще пострада, заяви Вокие.

"Има един сектор около Румъния, България и Гърция, където са съсредоточени три четвърти от проблемите", свързани с влизането на лица и стоки в ЕС - "незаконна имиграция, трафик на оръжие, наркотрафик, трафик на деца", подчерта френският министър по европейските въпроси.

Германия засега остава против присъединяване на Румъния и България в Шенген, заяви вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Неотдавна Холандия също заяви, че не смята страната ни за готова да влезе в Шенген. Холанският посланик у нас Карел ван Кестерен изтъкна, че кандидатстващата страна трябва да гарантира вътрешната си сигурност и добави, че се надява за положителен мониторингов доклад на комисията (през юли - бел.ред), който да оправдае решението за приемане на България.