Правителството прие днес проект на Споразумението за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционните фондове за периода 2014 -2020 г.

Общата сума по оперативните програми, без "Програмата за селските райони" и "Програмата за морско дело и рибарство", е малко над 6 милиарда евро.

Вицепремиерът обясни обаче, че съзнателно още не се представят данните от сегашния и от предстоящия период, за да няма сравнение „кой, кога, колко и къде е сгрешил”, съобщиха БТА и "Фокус". 

"Целта е това да е споразумението на България, а не на една или друга политическа сила, правителство или министерство. Не ми се иска европейските фондове да бъдат поле за политически битки, защото и да са така, нищо добро не би последвало", обясни Златанова.

Златанова обясни, че основните подобрения на проекта са в анализа и предложенията в земеделието, в рибарството и аквакултурите, връзката с инвестициите при изразходването на средствата от останалите фондове на ЕС, частта за конкурентоспособността, подпомагане на малките и средните предприятия, електронното управление и др.

Поставен е акцент на образованието и науката като ключови фактори за растеж. Специално внимание е обърнато на хората с увреждания и ромите.

Програмите и разпределението за новия период са: “Регионално развитие” -1170,28 млн. евро, “Развитие на човешките ресурси” - 707,13 млн. евро, "Иновации и конкурентноспособност” - 1037,14 млн. евро, "Добро управление”- 356,24 млн. евро, “Наука и образование за интелигентен растеж” - 508,04 млн. евро, “Околна среда” - 1271,16 млн. евро, "Транспорт и транспортна инфраструктура”- 1207,33 млн. евро.

Поправителен

Вицепремиерът обясни, че първият вариант на проекта е изпратен в Брюксел през април, но е върнат със забележки.
Споразумението ще бъде изпратено в ЕК за технически консултации още тази седмица.
Коментари оттам вероятно ще има през октомври.

Според Златанова целта е ЕК бързо да одобри споразумението и това да даде старт на оперативните програми за следващия програмен период.

Окончателният вариант на споразумението ще бъде изготвен след влизането в сила на европейските регламенти за следващия програмен период и след окончателното одобрение от ЕП на Многогодишната финансова рамка.

Оборване

Бившият министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев коментира обаче пред "Фокус", че средствата за следващия програмен период ще бъдат повече.

"Не е зле г-жа Златанова да се запознае с документите, които внася в МС, защото на 31 юли е разглеждано индикативното разпределение на средства по оперативни програми. В документа с подписа й пише, че средствата за следващия програмен период ще бъдат повече от 7,1 млрд. евро, което е повече от средствата сега - 6,9 млрд. евро", каза Дончев.

Той не знаел на какво се дължат кривите сметки, които се представяли и едва ли грешката е аритметична.

Депутатът от ГЕРБ коментира, че може би от общия обем средства се вади резервът, средствата за техническа помощ или други пера.
Но ако се карало по този подход и се извадят средствата от Кохезионния фонд, от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд, в крайна сметка те ще станат нула.