Националният консултант професор Сабина Захариева съобщи, че над 32 000 000 болни в Европа са засегнати от захарен диабет и той винаги е бил приоритет на международните организации, съобщиха БТА и БНР.

Смъртните случаи от заболяването са 5,1 млн. годишно или един на всеки 6 секунди.

Захариева предупреди, че проблемът в България е пандемичен. Вероятно има 150 000 души, които не са диагностицирани.

Цифрата обаче може да е много по-голяма, тъй като световните данни сочат, че броят на преддиабетиците е дори по голям от тези с диагностициран захарен диабет.

"България отделя 350 млн. лв. на година за лечение на диабет и е на последно място сред 30 европейски държави по грижи за пациенти с диабет", аларамира Захариева.

Професорът цитира данни от Европейския диабетен индекс - 2014, в който се препоръчва цялостна реформа в българското здравеопазване и насочване на вниманието към профилактиката на диабета.

Лекари и пациенти настояват да се обърне специално внимание на профилактиката на диабета, да се създаде регистър на болните, да се приеме национална програма за борба с диабет, да се създадат диабетни екипи за нуждите на пациентите, които да включват личен лекар, ендокринолог, медицинска сестра, диетолог и психолог.

Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците - те са най-често 
сърдечно съдови, бъбречни, слепота.

Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. Една четвърт от пациентите са с добър контрол, но 40% имат усложнения още преди диагностицирането.

Лекарите препоръчват да се яде здравословна храна, най-вече нискомаслена, и живот без стрес.

Прогнозите на експерти от Международната диабетна федерация са, че до 2035 г. случаите ще се увеличат с 55 процента до 592 милиона души.

14 ноември е Световен ден за борба с диабета. Отбелязва се на тази дата от 1991 г. по повод рождението на Фредерик Бантинг, откривател на инсулина.

В този ден деца, болни от диабет, ще раздават информационни материали и ще мерят кръвната захар на депутати, журналисти и гости в северното фоайе на сградата на парламента на пл. "Народното събрание" 2, съобщиха от пресцентъра на парламента. Инициативата е на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Днес парламентът беше домакин и на кръгла маса на тема "Не сме различни! Да поговорим за диабет!".