Николай Ненчев коментира пред журналисти след днешното извънредно заседание на Министерски съвет, на което бе обсъден проектобюджетът за следващата година.

"Предстоят ми разговори с всички парламентарни групи. Днес имам и среща с председателя на Комисията по отбрана. Надявам се да получим подкрепа за малко по-висок бюджет", каза той и подчерта, че на тази тема е "особено чувствителен", цитира го БГНЕС.

Ненчев уточни, че в бюджета за 2015 година са предвидени 954,589 млн. лв.  за отбрана - със 77 млн. лева по-малко спрямо бюджета за 2014 година. Той припомни, че в коалиционното споразумение е записано да не се намалява числеността на българската армия.

"Правим всичко възможно да намерим приемлив за всички вариант. Трябва да направим всичко възможно да запазим числеността на армията", каза той.

Запитан как гледа премиерът на евентуално увеличение на бюджета за отбрана, Ненчев отвърна, че Бойко Борисов е намекнал за компенсации под различна форма.

Помолен да коментира бройката служители, които ще трябва да бъдат съкратени, ако бюджетът остане в този вид, той отказа да отговори, но поясни, че се водят разговори да се вземат пари, предвидени за друго, например за поддръжка.

По-рано президентът и главнокомандващ армията Росен Плевнелиев призова парламента да бъде спазен ангажиментът на България към НАТО и да не се намалява бюджетът за отбрана, а дори напротив - постепенно той да се увеличава.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че се съкращават не хора, а разходи за персонал и право на всеки министър е да направи функционален анализ и да реши как да се вмести в средствата си.

По думите му, ако има приоритети, те трябва да са свързани със социалната сигурност и образованието, а не толкова с тези сектори.

Пред в. "Преса" източник от МО коментира искането на МФ към военното ведомство за съкращаване на фонд „Работна заплата“ с думите:

Действително ни се нарежда да компенсираме намалението на парите „за сметка на списъчния състав“ на заетите в системата на отбраната. Това означава, че трябва да уволним между 3000 и 4000 войници, сержанти и офицери, за да се вместим във финансовата рамка.“