За актуализацията на бюджета гласуваха 123 депутати, 42 бяха против, а 41 се въздаржаха. За ревизията гласуваха депутатите от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, против бяха от БСП, Атака и БДЦ, а от ДПС се въздържаха.

Причината за актуализацията на бюджета са по-ниските приходи - с 1.062 млрд. лв. и по-високите разходи с близо 280 млн. лв., отчете шефът на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. Това ще доведе до допълнителен дефицит от 1.6% или 1.340 млрд. лв.

Кой колко ще получи от актуализацията на бюджета?

Прогнозират се по ниски от планираните приходи по ДДС от внос, акцизи, корпоративни данъци и др., се посочва в доклада на временната комисия по бюджет и финанси.

Законопроектът предвижда поемане на нов държавен дълг до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. Предвиденото ново дългово финансиране включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2,9 млрд. лева.

По този начин максималният размер на държавния дълг към края на годината може да достигне 22,5 млрд. лв. (28,4 процента от прогнозния БВП). Предвидена е възможността за осигуряване на финансиране от международните пазари в размер на равностойността до 3 млрд. лева.

Опозицията остро разкритикува повишаването на бюджетния дефицит над 3%, което може да доведе до санкции от Брюксел.

Няма да защитавам този законопроект, защото той не е на новото правителство. Той идва да плати вашата сметка, но понеже зад нея са българските граждани, нима сте против да платим социалните помощи в социалното министерство. Нима сте против да платим на земеделските производители и животновъди, нима сте против да платим сметката, която вие съставихте на МВР с един несъгласувано приет закон, каза при дебатите министърът на финансите Владислав Горанов.

„БСП – лява България“ не подкрепя този законопроект,  каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков. Според него от този бюджет пенсионерите ще получат едва 50 млн. лв. за Коледа за сметка на 4.5 млрд. лв. нов дълг, който ще натовари данъкоплатците. Той отново лансира идеята си парите за КТБ да бъдат извадени от банковия резерв.

Горанов отговори, че би подкрепил всяко едно предложение, което намалява бюджетния дефицит под нивата от 3%. Няма и да се правим на светци, докато дефицитът е над 3%, проблемът стои, категоричен е министърът.

Той предупреди Миков, че идеите на БСП клатят валутния борд.

Днес ДПС признава и отчита необходимостта от актуализация на бюджета, но ще се въздражи от подкрепа на предложения закон, каза председателят на ДПС Лютви Местан. Според него партията му ще поеме своята политическа отговорност за актуализацията на бюджета. Той обаче обвини служебното правителство, че е похарчило 300 милиона лева над планираните. Чия е отговорността? Настояваме за ясна политическа отговорност, попита Местан.

Той отново поиска премахване на банковата тайна - с оглед казуса "КТБ" и дългът който трябва да се емитира, за да се гарантират влоговете в банката.

Ключовият въпрос за РБ е догодина държавният дефицит да бъде поставен под контрол т.е. свръхдефицитът от тази година да бъде инцидент и да не се повтаря, каза депутатът от ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров. По думите на Димитров, условието е било възприето от финансовия министър Владислав Горанов и това дава основание на РБ да подкрепят предлаганата актуализация на бюджета заедно с настояването да не се увеличава данъчната тежест през 2015 г., за да има условия за растеж на икономиката.

По думите на Димитров двете сфери, от които най-много текат пари, са здравеопазването и вътрешните работи и там са необходими мерки.

Ако не овладеем тези две сфери, трудно догодина няма да срещнем същите проблеми, които решаваме в момента”, заяви той и призова ръководството на МВР да поеме ангажимент по примера на МЗ за реформи, които да представи пред парламента.

ПГ на БДЦ няма как да подкрепи актуализацията на бюджета, каза пък шефът на ПГ на Българския демократичен център Светлин Танчев,.

Беше ясно, че очакваният икономически възход няма как да се състои. Беше ясно, че ще се стигне до актуализация. Нямаше да се стигне до нея, ако служебният кабинет имаше воля да предприеме необходимите мерки, каза той.

"Атака" ще гласува против актуализацията на бюджета, защото нямаме право да заробваме децата си с огромен дълг, който те трябва да плащат, каза Десислав Чуколов.

Българските граждани и българската държава не бива да покрива щетите, които нанесе КТБ”, посочи още Чуколов. По думите му в България има достатъчно банки, които могат да решат проблема и да стабилизират сектора.