Нашата оценка е, че правителството използва подход, които му позволява да си прави PR, да открива големи зали и да се снима с елитни спортисти, продължи Белалов. Според него това не дава възможност да се създават силни школи и бази за масов спорт. В тази връзка решихме, че е абсолютно резонно след един такъв провал на правителството нашата ПГ да направи стъпки за вот на недоверие, допълни председателят на ДКСМП, цитиран от БГНЕС.

В петък правихме събрание на клуба и решихме по повод резултатите от Олимпиадата, че те заслужават един анализ и реакция, каза още Белалов. "Ние считаме, че нещата са много сериозни. Ако са верни думите на министъра, че са изхарчени 120 млн. лв., излиза, че един медал ни излиза 60 млн. лв., тези пари са изхарчени много неефективно", поясни той.

Според Белалов същите пари биха били по-добре използвани, ако бяха дадени за масов спорт, не за елитни спортисти. За тях не трябва да се отделят средства, твърде вероятно е тогава медалите да бъдат повече, заяви той.

Белалов отправи критики не само към министъра на спорта, но и към цялостното отношение на ГЕРБ към проблема. "Настоящото управление се грижи за футболните агитки, за олигарсите, но не и за гражданите, които трябва да спортуват", заяви председателят на ДКСМП.

Шампионите, които сме имали преди години, не се изграждат от тези олигарси, може би Борисов гледа от Путин как назначава олигарси на един или друг пост, но България не е Русия, допълни той. Ако беше освободен министърът, ако беше казано, че в следващия мандат вместо 600 служители министерството на спорта ще има 300, щяхме да приемем, че властта си е направила изводите, продължи Белалов.

"Това, което видяхме е, че Бойко Борисов беше награден за добро отношение към спорта. Само заради това си заслужава, че вотът на недоверие е логичен ход", заяви той.

"Работата в София е част от провала на национално равнище за провала в сферата на физическото възпитание", допълни Белалов. Според ДКСМП тези навици трябва да започват от ранна възраст, а липсата на 18 000 места в детските градини дават лош старт, който няма как да не се отрази по-нататък в развитието на децата.

Белалов сподели и мнението си, че в столицата специално се правят опити относително добре, хвърлят се средства за ремонт на училищата, но тези средства са твърде недостатъчни. Предложенията на ДКСМП следват логиката "масовият спорт да изгражда елитни спортисти".

Хубаво е да имаме тази голяма спортна зала, която изградихме, но основната цел е това хората да могат да спортуват, заяви Белалов. Не можем да искаме от сегашното правителство 5 или 10 златни медала или резултати от преди 20-30 години. Ако това управление продължи, след 3-4 години ще бъдем на 120-то място, допълни той.