Това обяви пред журналисти в парламента депутатът Георги Свиленски.

По думите му, става въпрос за нанесени щети за три месеца на държавата и гражданите за около 500 хил. лв. само през електрическата енергия чрез договори без обществена поръчка. Прокуратурата да провери правилно ли са разплащани тези средства, обясни Свиленски, цитиран от БТА.

При сключен от "БДЖ-Пътнически превози" договор на цена 75 лв. за мегаватчас /без такса "задължение към обществото", цена за мрежови услуги, акциз и ДДС, които се фактурират на отделен ред/, на фактурата от 30 септември 2017 г. на първия ред пише 75,33 лв, следващият месец, без анекси, договор за обществена поръчка и основания, фактурата, също издадена от "Пътнически превози", е за 94,73 лв. т.е с 20 лв. за мегаватчас по-скъпо, платено от БДЖ, описа казуса депутатът от левицата. Той добави, че от доклад на директора на подвижен железопътен състав от октомври м.г. ставало ясно, че с консумираната енергия "БДЖ-Пътнически превози" се е обогатило неоснователно и той моли за санкция от министъра да му разреши това плащане.

Друг казус, по който също ще бъде сезиран главният прокурор, е градският транспорт в София. От 28 януари целият градски транспорт в столицата се движи без документи, разписания, с изтекли договори, обяви Георги Свиленски.

Кой гарантира в Столичната община сигурността, качеството на услугата, че не се изразходват неправомерно средства по заплащане на тази услуга, попита той. По думите му, милиони левове отиват в частни фирми, обслужващи градския транспорт в София, чрез неоснователно, според левицата, продължаване на договорите, по които вече има и плащания.

Според председателя на групата на общинските съветници от БСП Калоян Паргов градският транспорт в София е извън легитимността. Защо и кой в Столичната община за пореден път допусна неизрядност в такъв ключов сектор, кой ще понесе отговорност и как Йорданка Фандъкова ще понесе отговорност е въпросът му към ръководството на Столична община.