Скандалът се разрази, след като във Фейсбук се появи снимка отпреди 9 години, на която зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев позира с изпъната ръка пред восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Вицепремиерът Валери Симеонов защити Тенев, който бе номиниран от Обединените патриоти за поста, и отхвърли призивите да го оттеглят от управлението.

"Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости", заяви лидерът на НФСБ пред в. "Сега".

Той уточни, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд" и допълни.

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заяви Валери Симеонов.

В позицията на БСП по този повод се казва още:

"БСП недуомява защо вече трети ден зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев продължава да стои на своето място, вместо да бъде незабавно уволнен. Считаме, че човек, който е имал цинизма и наглостта да се снима как прави хитлеристки поздрав, няма място в управлението на България".

От партията припомниха, че това е втора номинация на Патриотите, "уличена в пристрастия към нацизма". През 2015 година те предложиха Иво Антонов за заместник-министър на отбраната, но тогава бързо го оттеглиха, когато на бял свят излязоха снимки, на които Антонов се е увековечил с поздрав към Хитлер, подчертаха от левицата.

"Скандалът продължи и с реакцията на вицепремиера Валери Симеонов. Вместо да оттегли своя кадър, той го защити с абсурдното и цинично твърдение, че и той, като млад, може да си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд. Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място, нито за минута, в управлението", допълниха от БСП.

И изтъкнаха, че на България й предстои председателство на Европейския съюз.

"Но ще бъде ли достоен председател нашата страна, когато в този кабинет има вицепремиер, който си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд и заместник-министър, увековечен как вдига ръка за хитлеристки поздрав? Как този човек ще посреща европейските си колеги по време на това председателство? С такива майтапи ли смята да ги забавлява? Европейският съюз възникна върху пепелищата, които остави кафявата чума след себе си. И е символ на отрицанието на нацизма във всеки негов аспект", се казва още в позицията.

От БСП обявиха, че ще направят всичко необходимо, за да информират своите европейски партньори "какви хора стоят в правителството и как върху тях се опъва политически чадър".

Междувременно и лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев излезе с позиция, в която заяви, че с изумление е прочел "неуместния коментар" на вицепремиера Симеонов, който е в противоречие с европейските и общочовешките ценности. Бившият премиер призова Бойко Борисов и ГЕРБ ясно да се разграничат от поведението на коалиционния си партньор.

Неотдавна обаче и младият депутат от БСП Крум Зарков се замеси в подобен скандал, след като се пошегува неуместно с жертвите на комунизма.


АНКЕТА: Трябва ли Борисов да отстрани зам.-министър Тенев?