Инсталацията е по случай началото на първото Българско председателство на Съвета през януари 2018 г. По традиция държавата, която поема ротационното председателство, разполага в пространството тематични произведения на изкуството.

Автор на българския проект е д-р Венелин Шурелов в сътрудничество със студенти и преподаватели в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия в София.

Инсталацията се състои от 30 кутии, всяка от които има метална рамка и страни от полупрозрачен плексиглас, устойчиви на натиск. Те съдържат по една лазерно изрязана буква от азбуката. Специален сензор реагира при сядане и активира високоговорител, който произнася оригиналното звучене на буквата. През останалото време буквите се включват автоматично на случаен принцип. Кутиите и кабелите са позиционирани свободно, но представляват и визуална метафора за връзките между буквите в образуването на думи.

Другият акцент от проекта е представянето на Владимир Димитров – Майстора с 25-минутен филм за големия български художник, създаден от д-р Шурелов през 2014 г. по покана на Фонд „13 века България“.

Освен него в чакалнята на председателството на етаж 50 в сградата Justus Lipsius ще бъде прожектирана и серия от филми, които интерпретират елементи от историческото наследство чрез съвременни визуални средства.

Всеки месец мултиканалната видеоинсталация ще представя различен проект. На още няколко локации ще бъдат представени колекция мебели на български дизайнери, серия принтове на студенти и преподаватели от Националната художествена академия, 28 дървени фигури като символично представяне на съюза между 28-те държави-членки, книги, фотоалбуми и др.