Причината - интервю на Димитров пред Нова телевизия, в което казва, че Лютви Местан е турски шпионин, съобщи Дарик радио.

"Вчера прецених, че понататъшното ми аристократично подминаване на тези обиди вече става обществено опасно. Няма да премълчавам повече тези обиди", категоричен бе лидерът на ДОСТ.

Вчера исковата молба е била внесена в Софийския градски съд. Тя е за знаковата сума от 681 лв., като годината, в която е създадена българската държава.

"Ще го осъдя и получената сума ще внеса в Националния дарителски фонд "13 века България", допълни Местан.

Като мотиви за депозиране на исковата молба в Софийския градски съд, депутатът посочи публичния интерес и също така според него трябва да е ясно, че има конституционни и законови граници, които никой не може да прескача.

"Божидар Димитров далеч не е по-голям патриот от мен", убеден е Лютви Местан.

Според него, решението на съда да не регистрира партия ДОСТ, поставя въпроса за това коя партия е етническа. По думите на Местан, в две свои решения Конституционният съд е направил опит да даде определение, според което една партия е на етническа основа, когато уставът й не допуска в нея да членуват лица от други етноси.

"В ДОСТ няма такова ограничение, над 20 процента от членовете ни са етнически българи и християни", отбеляза Местан, цитиран от БТА.

Той заяви, че решението на съда поставя и въпроса за това има ли етноси и езици - второ качество.

"И в ДПС, и в НПСД има преобладаващ брой членове етнически турци, но - тези партии са регистрирани. Няма етноси - второ качество, няма езици - второ качество, ДОСТ се учредява в името на каузата да се промени тази представа за етно-религиозните различия, каза още лидерът на ДОСТ.

Божидар Димитров: Да дари парите за Плиска

Препоръчвам на Лютви Местан, ако спечели иска си за клевета, да внесе парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска, за да поправи поне частично престъпленията на своите деди, заяви пред "Фокус" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Ако Лютви Местан успее в намерението си, тоест, ако български съд даде ход на делото, то най-вероятно ще ме осъди, тъй като аз наистина нямам доказателство, тоест картонче за вербовката на Местан, нито подписана декларация, че той се съгласява да работи за турските разузнавателни служби. Турската разузнавателна служба, както и всяка друга, с изключение на българската, не публикува документите на своите сътрудници, дори да са минали десетки години от вербовката им”, коментира проф. Димитров.

Той обаче обясни, че си е направил този извод на база на своя опит като български шпионин (Божидар Димитров сътрудничи на ДС по направление културно-историческо наследство от 1973 до 1990 г. - бел.ред.)