Това разказа бившият ръководител на Инспектората на митниците Спас Шопов пред парламентарната комисия, която проверява случая "Мишо Бирата", предаде "Фокус".

Шопов обясни на депутатите какви проверки са извършвани на фабриката "Леденика" на покойния вече бизнесмен Михаил Михайлов от мобилните митнически групи. За тях става дума в записаните през 2011 година разговори между Борисов и Танов.

Не е възлагана проверка в Инспектората, да се работи по този въпрос, но през ноември 2009 г. е имало обаждания от премиера във връзка с мобилна група и дори някои от хората "залагали" кой ще си тръгне по-напред - директорът на митниците или директорът на мобилните групи", разказа Шопов.

Тогава била събрана предварителна информация, от която не личали нарушения на мобилна група или такива, които да повлияят на извършената проверка.

При разговор с Ваньо Танов в кабинета му обаче той го уведомил, че предстоят реформи и съкращения и му казал: "Внимавай, кои хора предлагаш за наказание, за да не попаднеш на някой, който е приятел на премиера, защото тогава и двамата ще си ходим..." .

"Богатите не желаят да бъдат притеснявани, когато си плащат. За първи път чувам ръководител да взима такова отношение, питах кой е собственикът, той каза Михаил, каза, че е бил председател на федерацията по баскетбол
”, каза още Спас Шопов.