Двете тела още не са идентифицирани, но се предполага, че това са двама от липсващите жители на село Колонтар, съобщи БТА. Телата вероятно са били влачени около три километра от калния поток. Били са намерени край градчето Девечер, който също като Колонтар бе залято от отпадните води, изтекли при пробива на хвостохранилището на алуминиевия завод в Айка.

По-рано в болница от нараняванията си почина и 81-годишен мъж.
Все още властите издирват трима души, които изчезнаха безследно след аварията в завода за алуминий на 165 км от Будапеща на 5-ти октомври, съобщиха АФП и унгарският портал caboodle.hu.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов съобщи, че страната ни може да предложи на Унгария лабораторни експерти, специалисти по рекултивация на почвите и по отстраняване на екозамърсявания, за да й помогне да се справи с екопроблема, предаде БТА. Днес той се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан, който пристигна на посещение у нас.

Орбан благодари на премиера, който по думите му пръв се е притекъл на помощ на неговата страна за преодоляването на екологичната катастрофа.
"Успяхме да овладеем изтичането на токсични отпадъци и по всяка вероятност в Дунав няма да се влеят води, които да застрашават околностите, дори и на територията на Унгария. Ние няма да замърсим Дунав и вие няма да имате заплаха за тази част на Дунав", каза той, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че еврокомисар Кристалина Георгиева ще пристигне в Унгария в края на седмицата. По думите му, тя със своя "спортен дух”, ще укрепи българо-унгарските отношения.
По-рано Европейската комисия задейства механизма за помощ по искане на унгарското правителство.

В Севлиево пък министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че министерството има готовност да спре ползването на вода от река Дунав, ако се установи замърсяване над допустимите параметри. Извършва се непрекъснато наблюдение на водите на Дунав, добави министърът. Тя каза още, че "Гражданска защита", РИОКОЗ, регионалният център по здравеопазване, регионалните екологични инспекции и лабораториите в страната имат пълна готовност, следят резултатите от изследванията и при най-малкия сигнал за влошено качество на водите, ползването им ще бъде спряно.

Природозащитната организация "Грийнпийс" обаче предупреди за опасност от трайно замърсяване на околната среда в засегнатия от химическата катастрофа район в Западна Унгария, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Има опасност замърсяването да нанесе трайни поражения на околната среда и хранителната верига, предупреди на пресконференция представителят на "Грийнпийс", химикът Хервиг Шустер. Трябва да изхождаме от положението, че 4000 хектара земя са неизползваеми за земеделски дейности, добави той.

* Текстът е актуализиран към 19.15 ч.