Напомних, че България и Румъния пазят в пъти по-добре границите на ЕС, отколкото държави, които сега са в Шенген, че имаме най-модерната техника, най-доброто оборудване, милиарди сме вложили в тази посока, добави той тази сутрин по повод приключилата след полунощ първа част от двудневното заседание на Европейския съвет.
Решение за Шенген се очаква през септември.

Премиерът Борисов съобщи, че министър-председателят на Холандия Марк Рюте е поставил оценка "Отличен" (6-) на последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка, публикуван от Европейската комисия по-рано този месец. Ако предстоящият през юли доклад е подобен, не виждам пречки пред него да се разберем по тази тема, добави Борисов.

Работим много активно, надявам се с приемането на закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, тази тема да я затворим, каза премиерът.

След публикуването на доклада стана ясно, че от Брюксел очакват "убедителни резултати" в борбата с организираната престъпност и корупцията, за да може да бъде отчетен напредък в доклада през лятото.

Ние в Холандия казваме, че искаме България и Румъния не само правно да са изпълнили критериите, но искаме да видим критериите да се прилагат в реалния живот, във всекидневната практика. Това поясни пред български журналисти премиерът на Холандия Марк Рюте.
Искаме да видим споразумението от Шенген да действа на място чрез върховенството на закона и независимостта на съдебната система, допълни той.
Ще направим преценката си на основата на доклада по Механизма за сътрудничество и оценка през юли. Нямаме свои собствени критерии, ще се доверим на оценките в предстоящия доклад, заяви Рюте.