Обсъждана е била възможността през октомври да отпаднат въздушните и морските граници с България и Румъния, предаде БТА.

Страните от Европейския съюз приеха пътна карта за присъединяване на Румъния и България в Шенген, което трябва да стане през септември, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, според когото това е напредък.
"Дойде време да премахнем пречките за присъединяване на Румъния и България към Шенген и това трябва да стане много скоро", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Премиерът Бойко Борисов обаче е заявил на своите колеги, че развитието на въпроса с приемането ни в Шенген е прецедент в ЕС, който ще изиграе много лоша шега. Това той разкри пред български журналисти.

"Не една държава, а една политическа партия в Европа всъщност разиграва целия Европейски съвет", коментира Борисов, имайки предвид поддържащата правителството в Холандия националистическа Партия на свободата на Херт Вилдерс.
"Изпълнили сме критериите, това го каза и румънският президент, просто е под достойнството ни повече да умуваме по тази тема", добави Борисов.
Той цитира Барозу, според когото България и Румъния охраняват шенгенските граници в пъти по-добре от други европейски страни, които са в Шенген.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък илюстрира днес по БНТ ситуацията така: "Всичко зависи от въпросната политическа партия в Холандия. Ако тя е ОК, значи и ЕС ще е ОК".

"Ние смятаме, че България и Румъния не са направили всичко необходимо. Те постигнаха напредък, но не достатъчен, за да изпълнят критериите на Шенген". Това е категоричната оценка, заявена в Брюксел от холандския премиер Марк Рюте. "С всичките проблеми, които имаме сега с границите на Гърция, въпросът е дали България и Румъния могат да изпълнят навреме и на място всички необходими условия, изисквани от критериите на Шенген", добави Рюте.

На въпрос колко време Холандия ще отстоява тази позиция, премиерът отвърна: "Колкото е необходимо". Той уточни, че позицията има широка политическа подкрепа в страната му. "Всичко е в ръцете на Румъния и България", продължи той и прикани двете страни да работят за правовата държава и независимостта на правосъдието и да се борят с корупцията.
По думите на Рюте двете страни трябва да получат още един позитивен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС, за да се премахнат възраженията на Холандия.

Според дипломати Румъния е смятана за по-големия проблем при присъединяването към Шенген. Поради технически и политически причини обаче е невъзможно България да бъде допусната в Шенген без Румъния, предаде изданието "Юропиън войс", цитирано от "Фокус".