"Двамата обсъдиха икономическите и политически отношения между двете държави. В удобно за него време, Бойко Борисов ще информира президента Росен Плевнелиев и депутатите за резултатите от разговора", добавят от МС без да разкрият подробности за разговора между двамата премиери.

Малко повече информация разкриха руските агенции.
„Владимир Путин и Бойко Борисов се разбраха, че делегация, начело с министъра на енергетиката на България, най-скоро ще посети Москва за осъществяване на контакти с руските партньори и за детайлно обсъждане на всички актуални въпроси”, каза по-късно говорителят на руското правителство Дмитрий Песков, предадоха РИА Новости и Интерфакс, цитирани от Фокус.

"Подробно се спряха (двамата премиери) на двустранните, а също така и на международните проекти в сферата на енергетиката", уточни Песков.

Вчера Борисов каза, че в 10,30 ч. днес ще има разговор с Путин и ще му каже какво е решението на българското правителство за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене", "за да не научава от медиите".
"Коректно е да се съобщи на партньора от другата страна. Дали ще го отрежа или не, нека да не правим изводи", каза Борисов.
Наскоро той каза, че е изпратил преди месец подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков и вицепремиера Симеон Дянков в Москва, за да кажат, че спираме АЕЦ “Белене“. Същевременно добави, че този, който зачеркне проекта трябва да обясни, къде потъват 1.380 млрд. лева, похарчени досега за него.

Премиерът вече заяви, че ако не се намери голям европейски или американски инвеститор, "за да диверсифицира проекта", той няма да бъде продължен само като българо-руски.
Преди дни Дянков призна, че България почти се е отказала от АЕЦ "Белене".

Миналата седмица генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко се оплака, че Русия все още не е получила политическото решение за съдбата на проекта АЕЦ "Белене".
"Към днешна дата ние не знаем за такова политическо решение на българското правителство. И колкото по-скоро то бъде, толкова по-добре, защото се чувства определена умора от безкрайните промени от позицията на различните български чиновници", заяви тогава Кириенко, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че "Росатом" еднакво спокойно ще приеме всяко решение на българските власти - както за продължаването на строителството, така и за неговото спиране.

Варианти пред АЕЦ "Белене"
Има три варианта за изхода от преговорите, според лидера на ДСБ Иван Костов.
Най-малко вероятният вариант бил Бойко Борисов да каже "да". Ако това стане, страната ни ще направи геополитически завой към Русия, заяви Костов, цитиран от БТА. Проектът "Белене" ще струва 27 млрд. лева, по изчисление на руската страна, добави той и обясни, че Русия предлага кредит за строежа на централата, чиято лихва е между 10 и 12 на сто, което ще доведе и до оскъпяването й.

Вторият вариант за бъдещето на "Белене" според Костов е още едно удължаване на срока, което на свой ред ще продължи и агонията на проекта. Агония е, защото до момента няма чуждестранен инвеститор, който да иска да се включи в строежа, посочи лидерът на ДСБ.

Третото възможно развитие било българското правителство да изостави "Белене" и да се върне към решението от 1990-1991 г., според което там трябва да бъде изградена парогазова централа. Това ще ни върне към евроатлантическата ориентация на страната, убеден е Костов.