Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където той пристигна за участие в срещата на лидерите на Европейската народна партия и в двудневното заседание на Европейския съвет, предаде БТА.
От думите на премиера се разбра, че правителственото решение за влизането на  страната ни в пакта е взето вчера "на подпис".
Днес сутринта Борисов представи аргументите на кабинета и пред депутатите.

"Мнението на всички в края на краищата бе, че ако ние не се присъединим сега, стоейки отвън, ще научаваме от медиите какво се случва в Европа и тогава няма на кого да се сърдим, че тя е на една или на две скорости", заяви Борисов.
С включването ни в пакта "България ще избегне опасните последици от установяването на "Европа на 2 скорости", заяви сутринта премиерът пред депутатите.

На предстоящото заседание на ЕС, което започва тази вечер, България ще декларира, че има най-ниските данъци и в момента това е начинът страната да бъде конкурентоспособна, отбеляза премиерът.
"Всички сме съгласни, че заплатите трябва да следват ръста на това, което произвеждаме, ние и в момента спазваме много стриктна финансова дисциплина, можем дори да бъдем за пример", посочи Борисов.

Ако искаме да бъдем конкурентоспособни спрямо другите икономики, просто трябва да го направим (да се включим в пакта), иначе протестът храни ли, попита той. Да приемем, че днес всички протестираме - утре кой ще ни нахрани, откъде ще се изкарат тези пари; затова Европа е дясна - защото винаги е била мотор и е генерирала иновации, производителност, по-добрият живот е следствие на това, а не заради социални отстъпки и протести, коментира Бойко Борисов.