Така той коментира критиките на БСП за оградата на българо-турската граница и преминаването през нея на бежанци след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

"В края на краищата, нашето предпазно съоръжение е да подпомагаме граничната си полиция срещу големи тълпи от хора. Това не е затвор да превръщаме границата си. Просто да ни подпомага. Тя опозицията винаги, а и това ѝ е работа - иска да става всяко нещо по-бързо и по-ефективно. Предполагам, че и в Германия опозицията има какво да каже“, допълни Борисов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че се стараят максимално бързо да бъде завършено съоръжението, но посочи, че е по-добре да се спази Законът за обществените поръчки, отколкото да направят нещо, от което да се срамуват след това.

„Запознах канцлера и с това, че при смяната на правителствата имаше и забавяне с обществените поръчки. Тези 160 млн. лв., които бяха отпуснати в Братислава (срещата на върха на ЕС), все още спазвайки всичките законови процедури, не са влезли в употреба. Убеден съм, че ще стане с термокамерите, видеонаблюдението, джиповете, техниката, които са осигурени финансово, но такива са правилата, предполагам и в Германия. За обществена поръчка не може да се вземе техника и да се постави колкото искаме бързо", подчерта българският премиер.

И обобщи, че ще имаме най-надеждната граница.

От своя страна Ангела Меркел заяви, че високо цени усилията на България по охрана на външната граница на ЕС, която ставала по-добра.

"България не е член на Шенген и въпреки това контролира българо-турската граница. Затова ЕС дава подкрепа под формата на пари, сега това трябва да се приложи технически. Има различни обществени поръчки и търгове, които вървят“, добави тя.

Меркел каза още, че цени високо и решителната борба на България срещу контрабандата на бежанци.

"България заслужава нашата признателност“, изтъкна канцлерът.

Борисов ще опита да повлияе на Ердоган

Бойко Борисов заяви още, че ще опита да повлияе за подобряването на взаимоотношенията между Турция и ЕС при посещението си след дни при президента Реджеп Ердоган, цитиран от "24 часа".

Самата Меркел посочи, че Германия ще се изтегли от базата в „Инджирлик“ заради блокадата от страна на Турция пред достъпа на германски депутати до разположените там военни от Бундесвера. Друг проблем е задържането на германския кореспондент на вестник "Ди Велт“ Дениз Ючел.

"Не знам дали ще успея да ги реша, но мой дълг е да поставя тези въпроси при срещата ми с Ердоган“, заяви още българският премиер.