"Благодарим за ангажираността по осигуряване на границата с Турция. България е подобрила пазенето на тази граница, въпреки че не е в Шенгенското пространство. Мисля, че България е положила големи усилия", добави тя, цитирана от "Фокус".

Меркел отбеляза, че страната ни полага усилия по охрана и на българо-гръцката, и на черноморската граница.

"Работим много тясно по политиката на миграцията и бежанците. Това е общо предизвикателство към ЕС. За нас е важно всички да бъдат в състояние да просперират икономически. България все още е с малък доход на глава от населението. Затова пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, хората там да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка. Благодаря ти за посещението, скъпи Бойко", обърна се канцлерът към българския премиер.

Меркел подчерта, че насърчава всички германски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето и е добре за вътрешния европейски пазар.

"Подкрепяме България в нейната реформа за правова държава", каза още тя.

И добави, че България от 10 години е член на ЕС и от 1 януари 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и затова отговарят на молбата да ни подкрепят в изпълнението на тази функция.

Канцлерът отбеляза, че ЕС е изправен пред големи предизвикателства - не само трябва да се водят преговори с Великобритания за Брекзит, но и да се придвижи напред развитието в много трудна геостратегическа обстановка.

"Ние говорихме каква е ситуацията от гледан точка на България, тъй като тя от една страна граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност. Говорихме за т. нар. Берлински процес в Триест, на който ще говорим с представители на Западните Балкани. Важно е да дадем визия за надежда, за перспектива на тези страни, да ги подкрепим, тъй като има други геополитически актьори, които също са заинтересовани да имат добри отношения с тях", коментира още Ангела Меркел.

Борисов: Германия и Франция ще помогнат на Балканите

Моторите на ЕС – Германия и Франция, ще ни окажат необходимото, за да помогнат на народите от Балканите, заяви от своя страна Бойко Борисов.

"Освен това на мен ми се иска да дадем перспектива на обикновения човек, който живее на Балканите. Не на елитите, а на обикновения човек. Да има перспектива, че ще бъде в ЕС, ще бъде свободен гражданин, който да може да пътува, да се възползва от тази радост, тази привилегия и свобода, която му дава членството в ЕС", каза още премиерът, който преди дни предложи за тях да има европейски паспорти при изпълняване на определени критерии.

По думите му на Балканите има много стратегически играчи, които се опитват да създадат сфери на влияние.

"Балканите са си Европа. Да, малко по-встрани, но всички бели досега са ставали от Балканите. Така че да положим огромни усилия и да се възползваме от председателството си по тази тема", призова лидерът на ГЕРБ.

Той добави, че е изразил мнението си за обща европейска отбрана.

"Това е и една моя мечта – ЕС да бъде колективен член на НАТО. Но това са теми, които ще се решават на много други срещи", каза още Борисов.

Той съобщи, че е запознал Меркел с енергийните проекти – до какъв етап са, какви перспективи и възможности дава Европейският газов хъб „Балкан“, така че всичко да е съобразено с европейските директиви и правила. По думите му сме получили необходимата подкрепа в това отношение.

Според него, що се отнася до икономическото състояние на страната - спазваме правилата.

"Дълг, безработица – мисля, че сме за пример в момента. Днес излезе и новата статистика за 3,5% ръст на икономиката. Но много, много още може да се желае. Много повече и в реформите, които правим в премахването на бюрокрацията", добави премиерът.

Накрая той се обърна към Меркел:

"Благодаря за гостоприемството и затова, че топлото отношение на Германия към българския народ за усилията, които полагаме за опазване на границата".

Той изтъкна, че и Берлинската стена е била преодолявана, както и че дори от американския затвор, който се е намирал на остров Алкатраз, са бягали хора.