За първи път той бе попитан от българин по време на посещението си в Лондон неотдавна дали не вижда в огледалото Делян Пеевски. Вчера пък самият депутат от ДПС попита дали Борисов не вижда в огледалото издателя Иво Прокопиев.

"Когато си дадох сметка след Лондон, благодаря на това момче, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност. Много ме жегна, има голям принос. Като се огледах отстрани, разбрах, че може би за нормалните хора така изглежда. Нямам никаква зависимост и ще го докажа, ако някой още не се е убедил в това", каза днес премиерът, цитиран от БТА.

Той увери, че амбициите му са България да бъде пример и смята, че управляващите ще го направят. Премиерът сподели, че няма нужда да го подкрепя никой, имал нужда да усети себе си достатъчно силен, за да вземе мерки, които всички в Брюксел подкрепят. 

"Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всички да ми обявят война. В огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си. Искам да ви се закълна и да го знаете - нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет. Камо ли такива приказки, че от Брюксел ми казали, пък Ангела Меркел ми казала... ще я доведа да ви каже за какво беше нашият разговор", каза още Борисов.

По думите му единственото, което е чул от тези хора, е че имат пълно доверие в него и ако някъде грешат или не е достатъчно силно това, което правят, вярва, че ще се поправят.

Премиерът дори декларира, че ако му намерят човек или институция, които да кажат каквото и да било, веднага подава оставка.

"Това е лъжа, това е опит да се изманеврира заради политическата воля, която имаме в ГЕРБ. Съветвам всички да си вземат по едно огледало и когато видят някоя сянка или нещо, което да ги притесни, веднага да вземат мерки. Не сме идеални, важното е, ако прецениш, че нещо не е обществено прието или има съмнения. Атакуват ме, че заради съмнения и слухове съм взел тези мерки, но не трябва да ги има в обществото, ако искаме да бъдем сериозна държава", добави Борисов.

Той отбеляза, че и досега е спирал десетки обществени поръчки, за които е имало някакви съмнения. И припомни как, още докато беше кмет анулира конкурс за метрото и следващият търг бил със 100 милиона по-евтин.

По думите му сега препроектират магистрала "Хемус" и е дал срок до утре да се подготвят варианти, ако махнат тази голяма лента между двете платна, ако намалят скоростта на 120 км/ч., дали това няма да намали цената на строителството.

"Когато съм взел тези решения, те са били в услуга на обществото. Нека да го наречем политическа воля. Поръчките са законосъобразно проведени, и законосъобразно спрени. Утре съм разпоредил да спрем обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец в София. Там няма извършено престъпление, но може да се направи по-добре", заяви още Бойко Борисов.

Какво каза Жан-Клод Юнкер за Борисов в Брюксел


АНКЕТА: Одобрявате ли кампанията за спиране на обществени поръчки?