Това е заявил Тома Биков от Националния съвет на "България на гражданите", съобщиха от пресцентъра на партията, цитирани от БТА.

Преди дни съдът в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот на Димов при полицейската операция срещу него през 2003 година. Европейските магистрати присъдиха 50 000 евро обезщетение на двамата му синове - Данаил и Добромир, който е на мисия в Афганистан, и майка им Венета.

Според Биков по време на инцидента през 2003-а година Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР, си е направил пиар и се е "представил като Батман".
"Решението на Европейския съд за защита правата на човека (ЕСПЧ) е ясно - полицията е действала като наказателен отряд. Прокуратурата е длъжна да възобнови разследването, защото тогавашният главен секретар и участвалите в операцията служители на МВР не са били разпитани", заявяват още от партята на Кунева.

"Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов", заяви още преди дни един от адвокатите по делото пред ЕСПЧ Михаил Екимджиев.
Той се мотивира с това, че в решението си съдът споменава поименно Бойко Борисов не просто като участник в полицейската операция, а като пряк ръководител, по чието нареждане е открит огън с гранатомети по вилата на Чакъра край Харманли. След като изстрелват 15 снаряда по къщата по негова заповед, полицаите атакуват и откриват тялото на Чакъра.

Разследването в България показа, че той се е самоубил с граната, но съдът в Страсбург изрично подчертава неприлагането на стандарта за "абсолютната необходимост" на употребата на сила и неефективното разследване, което не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.

Самият Борисов коментира, че не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра, защото защитавал полицаите, по които той стрелял, като подчерта, че не е бил убит, а се е самоубил.

"Справедливост има, но не и в България. Удовлетворен съм от решението на съда по правата на човека в Страсбург", коментира вчера пред журналисти Данаил - един от синовете на Чакъра, като изтъкна, че в България искът на семейството е бил отхвърлен на всички инстанции.

"Не оправдавам баща ми. Смятам, че не постъпи правилно. Трябваше да се предаде и всичко да свърши мирно. Но не оправдавам и действията на полицията. Те също не постъпиха правилно и съдът в Страсбург им го каза", добави Данаил.
Той е убеден, че баща му не е искал да убива никого.
"Ако бе стрелял и убил някого, аз сам щях да се откажа от него. Нещо повече щях да си сменя името. Благодарен съм на адвокат Михаил Екимджиев, че се зае със случая и в крайна сметка справедливостта победи", каза още синът на Чакъра.