Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, на което беше приета Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г.

„Това изпълним ли го, мисля, че ще се случат доста по-добри неща“, добави премиерът, цитиран в съобщение от МС.

Той напомни, че документът е съставен в изпълнение на подписаното Коалиционно споразумение между Политическа партия ГЕРБ и Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО, и е съобразен с приоритетите за управление към него.

Из казаното от Борисов

Имайте предвид, че има да се свърши много работа. Много е направено, но и много трябва да се направи, обръща се премиерът към министрите си, както четем в стенограмата от заседанието.

"Особено важно, към регионалното министерство – „Хемус“ – ускорено, максимално бързо; ТОЛ-системата – ускорено, максимално бързо. Административните тежести – към Министерството на икономиката и Агенцията за електронно управление. И всеки един от вас по темите: реформите и продължаването на това, което се прави в правосъдието и сме поели като ангажимент; образованието е изключителен приоритет на коалицията – не само с финансирането в повече, но и самите програми", нарежда Борисов.

"Виждате, огромни инвестиции идват в България, завод след завод се строи – квалифицираната работна ръка, експертното ниво, максимум трябва да можем да отговорим на интереса, който има към България", аргументира се той.

Да не се забравя и социалната сфера. "Но не само повишаване на пенсиите, а и всички тези приоритети, за които говорихме в предизборната кампания, особено за инвалидните пенсии. Особено за фалшиви ТЕЛК-ове", изтъква министър-председателят и се прехвърля към здравеопазването:

"Огромни пари се наливат в здравеопазването, а хората все още очакват не само качествена, но и бързата помощ, спешната помощ."

По традиция премиерът залага на инфраструктурата:

"Изградихме стотици километри нови жп линии, рехабилитирани с нови контактни мрежи, които позволяват до 180-200 километра в час да се движат влаковете. Искам да видя по София – Бургас, София – Варна нови влакове. 100% екологично чисто и много по-сигурно."

"Извадихме статистиката от камерите на АПИ – между 45 и 50 хиляди автомобила се движат по „Тракия“ на денонощие. От това с години наред ужасяващо обжалване на решенията по ТОЛ системата, нямащо нищо общо с правосъдието и с нормалната бизнес практика, държавата губи, Валери, милион и половина на ден!

По най-елементарните сметки, от това, че нямаме ТОЛ система, милион и половина на ден! 25 хиляди ТИР-а са минали за три дни", оплаква се премиерът и продължава:

"В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред! Защото, по най-елементарните, пак казвам, сметки, поне милиард и триста, милиард и петстотин директно… Това са сметките. Сиреч, ние и „Хемус“, и Ботевград – Мездра, и тунела под Шипка можем да направим без въобще да пипаме парите от бюджета. ТОЛ системата ще даде възможност да поддържаме и да градим нови пътища. Милион и половина на ден губим! Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред „Пирогов“, нали разбирате? Това е блокаж и ако не можем да преодолеем точно този проблем, за да направим ТОЛ-системата, съм възложил на регионалното министерство – държавно предприятие по специалния Закон за обществените поръчки. И ще го направим. Просто не можем да допускаме повече такива пари да се губят."

В изказването си Борисов се връща към инвестиционния интерес:

"Вие виждате – в момента, в който заявихме твърдо, че ще се прави (ТОЛ система), се събуди интересът за инвестиции. Ще видите другия месец по Плевен, Севлиево, Габрово какви заводи и какви интереси има на инвеститори за заводи, включително за 8 хиляди работни места за Плевен. Така че, това паралелно с всичко друго регионалното министерство трябва да го направи. Вие виждате – в момента, в който заявихме твърдо, че ще се прави, се събуди интересът за инвестиции."

От програмата

Общата цел на коалиционното правителство е: доходи, сигурност, икономически прогрес, свобода и демокрация, сила на предприемаческия дух и прозрачност на управлението.

С приемането на програмата правителството застава зад своя ангажимент за:
  • устойчиво нарастване на доходите,
  • ограничаване на негативните демографски тенденции,
  • минимизиране на рисковете и неутрализиране на опасностите за националната сигурност на България,
  • гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт,
  • провеждане на решителна политика за ликвидиране на неграмотността,
  • подобряване здравето на нацията,
  • гарантиране на енергийната сигурност на страната,
  • повишаване растежа и конкурентоспособността на българската икономика.

Правителството извежда в отделен приоритет мерките за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и развитието на електронното управление.