Едно ни обединява - ние сме за максимално стабилна, единна и силна Европа и трудностите, които имаме в момента считаме, че ще може да ги преодолеем с воля и желание. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Ирландия Лио Варадкар, който е на работно посещение в България.

Лио Варадкар съобщи, че по време на разговорите с българския министър-председател е била обсъдена и темата за Западните Балкани. Винаги сме смятали, че ЕС е не само икономически проект, но е свързан с мирния процес и трябва да гарантираме просперитета и сигурността, демокрацията в региона, каза премиерът на Ирландия. Поддържаме приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС и искаме да им помогнем при кандидатстването, за да гарантираме просперитета им и сигурността им, изтъкна Лио Варадкар.

Всеки премиер, който застане на наша страна, е голяма помощ, посочи премиерът Борисов. Всеки един премиер, канцлер, президент, който участва на Съвета, ни е изключително важен, когато поставяме темата за Западните Балкани. Важно е да работим за придвижването напред на Западните Балкани в инфраструктурните проекти, кохезията, присъединяването, конкурентоспособността, заяви министър-председателят Борисов.

Лио Варадкар изтъкна, че във връзка с председателството на Съвета на ЕС България поема много големи отговорности и изрази увереност, че страната ни ще се справи с тях.

Очакваме да повлияете на дневния ред на Европа и да използвате възможността на покажете България на европейците и на Европа, каза премиерът Варадкар и допълни, че Ирландия поема отговорност и ангажимент да работи за успеха на България. Гостът изтъкна, че логото на председателството е подходящо, защото се търси консенсус, кохезия.

Ще се радваме България да се присъедини към еврото, заяви премиерът на Ирландия. Смятаме, че конкуренцията е добро нещо в Европа и затова трябва да има и конкуренция между отделните държави членки, допълни Варадкар.

По отношение на данъците гостът изтъкна необходимостта да се обърне внимание на корпоративните данъци и финансирането на националния бюджет.

Ирландия от 1973 г. е член на ЕС и е достигнала европейските нива на просперитет през 90-те години, отбеляза гостът. По думите му следващите десетилетия България ще достигне до икономическите стандарти и условия на другите европейски държави.

Друга важна тема, обсъдена от двата премиери, е била за следващия бюджет на ЕС, пише БТА. Все още смятаме, че трябва този бюджет да бъде много добре финансиран, въпреки че самите ние не се възползваме от структурните фондове, знаем, че те са важни за трансформацията на вашата икономика, посочи премиерът на Ирландия.

На срещата е била обсъдена и темата "Брекзит". Това е сериозен въпрос за нас, с голямо съжаление приемаме този факт, но искаме да гарантираме, че когато през декември преминем към втора фаза на преговорите, ще постигнем това по най-добрия начин и искаме да запазим най-добрите отношения между ЕС и Обединеното кралство, изтъкна ирландският премиер.

Гостът отбеляза, че за първи път от 13 години премиер на Ирландия посещава България.