"С ръководството на "Лукойл" разговаряхме и съм ги помолил да помислим за поне едномесечен мораториум, защото утре като отворят пазарите и се види, че петролът пак поскъпва заради ситуацията в Либия, поне цената на горивата у нас да не се вдига повече. Ако падат, да падат, но един месец да не се вдигат“, каза той пред bTV, като уточни, че вероятно във вторник ще има отговор.

През последните дни се разбра, че държавата се готви да свали цената на дизела между 7 и 10 стотинки за литър като премахне изцяло биосъставката от него.

"Ще предложим да се направят отделни колонки за биодизел и акцизът му ще отпадне от цената на дизела. Тази мярка чувствително ще се намали цената на горивото. Отделно резервът, който държат компаниите за 90 дни, мисля че може да го компенсираме с държавата да стане наполовина”, каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Премиерът разкритикува икономическия си министър Трайчо Трайков заради изказаните публично от него съмнения в ефективността на "Лукойл", предаде Livenews.
„Той (Трайков) направи едни необосновани изказвания“, каза Борисов, подчертавайки, че негов заместник (Евгени Ангелов – б.р.) е в борда на рафинерията и попита публично Трайков „какво е правил 2 години“. 

Магистралите довеждат хляб, а по селските пътища хляб няма. Ще направим магистрали върху пепелта, която заварихме", каза премиерът и допълни, че това може да е лозунг на предизборната кампания на ГЕРБ.
Преди дни от БСП обявиха, че участък от магистралата се строи върху пепел.

Борисов съобщи, че днес е провел съвещание с министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов и е дал да указание да се разбере защо след като цената на пшеницата падна със 70 лв. на тон, производителите не намалиха цената на хляба.
„Ще направим всичко възможно да ги попитаме и да ги накараме да намалят цената на хляба. Те нямат основание сега да я държат на това нивa”, заяви Борисов.

Той съобщи още, че държавата не се отказва да строи АЕЦ „Белене”. Уточни обаче, че това ще стане при две условия - 51% мажоритарно участие и да не даваме пари.
“Ние сме направили предложения на руснаците, ако те ни направят финансова схема, която да изпълним, без да харчим пари от бюджета", каза още Борисов, който заяви, че по този начин може да бъде приета цената от 6,3 млрд. евро, която досега държавата не приемаше.
"Какво те интересува цената, ако не даваш пари", аргументира се той.

Премиерът бе категоричен, че няма по този начин страната няма да бъде зависима от Русия и изтъкна, че и 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" са руски.
"Харчим си най-евтиния ток в Европа най-спокойно и печелим пари. Генерира ли държавата печалба, други влияния няма”, каза Бойко Борисов.