По-рано премиерът Бойко Борисов каза в предаването на Дарик радио, "Годината", че очаква в понеделник министър Божидар Димитров да подаде оставка сам заради принадлежността му към структури на бившата Държавна сигурност.

Относно посланиците, бивши агенти на ДС, Борисов коментира: "Днес с външния министър ще говорим по темата с посланиците. Предишното правителство на МС са взели решение и даже аз тогава реагирах много остро. Тогава казах на Първанов: как ще пратим Кючуков в Лондон, като той беше дясната ръка на Калфин. Отговори ми се: Не е удобно да ги отзовем сега, ще стане скандал". С външния министър ще предложим на президента да отзове посланиците агенти, а ние още в понеделник ще отзовем назначените от нас дипломати, категоричен бе Борисов. Ще разговарям с Божидар Димитров в понеделник, защото не искам да го обидя, и да става изкупителна жертва. Очаквам да си подаде оставката сам, подчерта премиерът.

Борисов коментира в предаването на Дарик още няколко горещи теми. Той посочи, че на България й трябва още няколко години партия, която носи политическата отговорност, за да има правителство, което работи с Брюксел и да направи инфраструктурата, и да довърши реформите. "Сигурност, финансова стабилност, инфраструктурни проекти е свършеното от нас. Това, което не е свършено, е здравната реформа", допълни Борисов.

Във връзка с АЕЦ "Белене", Борисов коментира, че България ще строи атомна централа, когато има ясна цена. "Досега по цената няма разбирателство и това е голям грях на господин Първанов. По неговия йезуитски начин той казва, че централата може да стане с 1 млрд. по-евтина, аз съм го постигнал вече това", заяви премиерът.

По отношение на Тодор Живков, премиерът Борисов заяви, че когато се говори за един починал човек трябва да е или хубаво или нищо. "20 години приватизираме това, което е построено от предишния режим, за първи път се правят такива грандиозни строежи сега при нашето правителство. При предишните правителства имаше разбойническа приватизация. Това съм казал. Иначе за целия режим на Тодор Живков е отрицателна оценката ми. Те са убили дядо ми", каза още премиерът Борисов.

Относно отношенията му с Алексей Петров, Борисов коментира, че много го е уважавал в спорта, били са заедно на състезания по карате и че повече се е бил с него, отколкото е говорил. Обща фирма тяхна така и не е проработила, тъй като се скарали и се сбили. "Всеки финансист може да провери, че тя не е направила нито една сделка, през нея нито един лев не е минал. Просто тя не се създаде", посочи още Борисов (бел. ред. Борисов говори за фирмата "Будоинвест ООД".).