Последните му престъпления са извършени докато Пелов се опитваше да избяга от полицията. Най-тежкото от всички наказания, които може да получи ако бъде признат за виновен е доживотен затвор, уточни Панчева, цитирана от БТА.

От наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа. В рамките на този срок предстои внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Най-тежкото от обвиненията е опитът за умишлено убийство на полицейски служители, който предвижда алтернативно няколко наказания. Това са лишаване от свобода от 20 до 30 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. За грабеж се предвижда лишаване от свобода до 15 години, а за отвличането – от 7 до 15 години лишаване от свобода, уточни говорителят на Софийската окръжна прокуратура, цитирана от "Фокус".

Каквато и да е присъдата му, Пелов първо ще трябва да доизлежи осемте години, които му остават от предходна присъда за грабеж и убийство, изтъкна още Панчева.
Той бе освободен предсрочно за добро поведение, след като излежа 12 от общо двайсетте години затвор, на които бе осъден.

Владимир Пелов бе задържан вчера във вилна зона край Зелин, след като се укрива близо две седмици от полицията.
38-годишният Пелов се е укривал в къща, собственост на негов родственик. При задържането му той не е оказал съпротива. Антитерористите са го атакували в гръб, така са успели да го арестуват буквално за 90 секунди, предаде БНТ.

Пелов, който е осъден за убийство на пловдивски сараф, и съучастникът му Димитър Иванчев-Шошора, обраха златарско ателие в центъра на Ботевград, използвайки маски на вещици.
При бягството двамата бяха притиснати от полицията. След престрелка Шошора бе заловен. Пелов обаче успя да се измъкне. Тогава съпругата му - Силвия Стефанова, съобщи, че мъжът й се е обадил и казал, че иска да се предаде, но се страхува полицаите да не го убият.

На 31 август Софийският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”, на Шошора, а адвокатът му Васил Василев заяви, че има "основателни опасения за безопасността и за живота на Иванчев" до залавянето на Владимир Пелов.