Това заяви за „Фокус” Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цените на тези продукти вече са стабилизирани и се очаква в следващите месеци те да останат на настоящите си нива или леко да се понижат.

Свинското месо живо тегло е поскъпнало с около 20% и производителите очакват "добавка" още 10%, тъй като не са били достигнали нивото на поскъпване на фуражите.
"Около 12 лева ще бъдат пържолите образно казано", каза по БНТ д-р Добрин Папазов - председател на Асоциацията на свиневъдите.
Производителите на птиче месо обаче заявили, че е достигнат психологичният таван на цените.

Цените на месото растат в цяла Европа. Причината - поскъпването на фуражното зърно на световните пазари.
Рекордно е скочила цената не само на зърното, но и на хранителните смеси - на соевия шрот - със 70% още през юни, оплакаха се български месопроизводители.

Наблюдава се стабилизиране на цените на зърнените продукти след повишението им през сезона, което е достигнало до 48% при царевицата, която към момента се продава по-скъпо от пшеницата, каза на свой ред Едуард Стойчев.

Леко завишена е през този сезон и цената на плодовете и зеленчуците, като ценови аномалии се наблюдават само при определени продукти, като значително по-скъпи спрямо предходни години са доматите. Слаби реколти са регистрирани през тази година и при основни вносители за пазара в страната ни като Македония, Турция и Гърция и според изследванията към момента около 80% от плодовете и зеленчуците на тържищата ни са българско производство.
„Добрата новина е, че тази добавена стойност ще остане у нашите производители и тази година, както виждате, никой не излиза по улиците да ги блокира или да хвърля домати, като се жалва, че прекалено евтино ги изкупуваме”, подчерта Едуард Стойчев.
ИЗБРАНО