БГНЕС
Основните храни са поскъпнали
С между 7 и 15% са се увеличили в последните три месеца цените основни стоки като олио, брашно, яйца, пилешко и свинско месо.
Това заяви за „Фокус” Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цените на тези продукти вече са стабилизирани и се очаква в следващите месеци те да останат на настоящите си нива или леко да се понижат.
Свинското месо живо тегло е поскъпнало с около 20% и производителите очакват "добавка" още 10%, тъй като не са били достигнали нивото на поскъпване на фуражите.
"Около 12 лева ще бъдат пържолите образно казано", каза по БНТ д-р Добрин Папазов - председател на Асоциацията на свиневъдите.
Производителите на птиче месо обаче заявили, че е достигнат психологичният таван на цените.
Цените на месото растат в цяла Европа. Причината - поскъпването на фуражното зърно на световните пазари.
Рекордно е скочила цената не само на зърното, но и на хранителните смеси - на соевия шрот - със 70% още през юни, оплакаха се български месопроизводители.
Наблюдава се стабилизиране на цените на зърнените продукти след повишението им през сезона, което е достигнало до 48% при царевицата, която към момента се продава по-скъпо от пшеницата, каза на свой ред Едуард Стойчев.
Леко завишена е през този сезон и цената на плодовете и зеленчуците, като ценови аномалии се наблюдават само при определени продукти, като значително по-скъпи спрямо предходни години са доматите. Слаби реколти са регистрирани през тази година и при основни вносители за пазара в страната ни като Македония, Турция и Гърция и според изследванията към момента около 80% от плодовете и зеленчуците на тържищата ни са българско производство.
„Добрата новина е, че тази добавена стойност ще остане у нашите производители и тази година, както виждате, никой не излиза по улиците да ги блокира или да хвърля домати, като се жалва, че прекалено евтино ги изкупуваме”, подчерта Едуард Стойчев.
Свинското месо живо тегло е поскъпнало с около 20% и производителите очакват "добавка" още 10%, тъй като не са били достигнали нивото на поскъпване на фуражите.
"Около 12 лева ще бъдат пържолите образно казано", каза по БНТ д-р Добрин Папазов - председател на Асоциацията на свиневъдите.
Производителите на птиче месо обаче заявили, че е достигнат психологичният таван на цените.
Цените на месото растат в цяла Европа. Причината - поскъпването на фуражното зърно на световните пазари.
Рекордно е скочила цената не само на зърното, но и на хранителните смеси - на соевия шрот - със 70% още през юни, оплакаха се български месопроизводители.
Наблюдава се стабилизиране на цените на зърнените продукти след повишението им през сезона, което е достигнало до 48% при царевицата, която към момента се продава по-скъпо от пшеницата, каза на свой ред Едуард Стойчев.
Леко завишена е през този сезон и цената на плодовете и зеленчуците, като ценови аномалии се наблюдават само при определени продукти, като значително по-скъпи спрямо предходни години са доматите. Слаби реколти са регистрирани през тази година и при основни вносители за пазара в страната ни като Македония, Турция и Гърция и според изследванията към момента около 80% от плодовете и зеленчуците на тържищата ни са българско производство.
„Добрата новина е, че тази добавена стойност ще остане у нашите производители и тази година, както виждате, никой не излиза по улиците да ги блокира или да хвърля домати, като се жалва, че прекалено евтино ги изкупуваме”, подчерта Едуард Стойчев.