Американският посланик Джеймс Уорлик е изразил притеснението си пред главния прокурор Борис Велчев, че по някои знакови дела от миналата година фигури с не толкова добра слава са били пуснати на свобода или под домашен арест. Дипломатът заяви това пред журналисти, след като разговаря с Велчев, предаде БТА.

Посланикът отбеляза, че пред него главният прокурор е заявил, че е поел инициатива да бъдат разгледани подобни случаи.
Чух позиции, че тези хора стоят над закона, затова главният прокурор вече е поискал някои от тези дела да бъдат преразгледани, посочи дипломатът. Той изрази надежда тези случаи да бъдат разследвани агресивно, както трябвало да се случва с всички подобни дела.
Уорлик не посочи конкретни дела и допълни, че цяла България знае кого има предвид.

Говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова коментира по-късно, че не разбира какво значи да се работи по-агресивно.
"Колегите работят с целия си интелектуален, професионален и процесуален потенциал", посочи тя.
Според нея на срещата между Уорлик и Велчев са коментирани дела, завършили с оправдателни присъди, които прокуратурата е протестирала. Ревизиране на дела няма как да има, уточни обаче Кожухарова.

По думите й не прокуратурата решава кой да бъде оставен в ареста.
"Ако някой смята, че събирането на доказателства и написването на обвинителен акт не е достатъчна работа, аз не го разбирам", коментира говорителят на главния прокурор.

Междувременно американският дипломат коментира още, че е важно да се разбере дали записите на разговорите между министъра на финансите Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и началника на Агенция "Митници" Ваньо Танов са правени законно, или не.

Уорлик отговори на въпрос дали е променил мнението си от преди дни, когато заяви, че скандалът с подслушването е малък, така: „Фактите, които излизат наяве във връзка с тези подслушвания, ще станат ясни за българите, но въпросът, който тук е по-скоро важен, е свързан с върховенството на закона, а именно дали това подслушване е ставало правомерно”.

"Омръзна ми да слушам чужди разговори, записани по телефон", заяви по този повод говорителката на Борис Велчев.