Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Петър Москов след среща с директори и представители на общински, държавни и частни болници от региона.

До срещата се стигна днес, след като ръководители на здравните заведения в Пловдивско заявиха, че са притеснени от националната здравна карта, която беше публикувана преди близо две седмици и продължава да предизвиква оживени дискусии. Със заложените в здравната карта параметри ще трябва да се съобразяват лечебните заведения, които от 1 април сключват с НЗОК договорите си за финансиране.

По думите на Москов на срещата всички са получили отговори на въпроси, свързани с методологията за изграждането на Националната здравна карта, която според него "гарантира, че всяка една нужда, доказана на исторически принцип, ще има договорен партньор в лицето на касата и в лицето на мощностите в пловдивското здравеопазване".

Като пример той посочи Комплексния онкологичен център в Пловдив, където има налични 315 легла, през последните три години от тях са използвани 128, а по здравната карта са заложени 280.

"Картата е обръщане на медицината и медицинските инфраструктури към реално изследваните потребности на пациентите, няма рязане, няма съкращение и от нея не произтича намаляване на финансирането на болниците"
, коментира министър Москов.

За вота на недоверие

Запитан как ще коментира вота на недоверие, чиято тема е здравеопазването, Петър Москов заяви, че е готов в сряда да отговаря на всички зададени му смислени въпроси.

Един от основните аргументи на опозицията е за промените в здравеопазването, които ограничават достъпа на пациентите до здравеопазването, посочи той и добави, че според разчетите най-големият проблем за хората е в доболничната помощ.

Единствените притеснения за министър Москов идват от "политическото говорене, желанието за политическото позициониране заради президентските избори или да се види кой най-активно говори, коя е най-голямата опозиция". Говоренето, по думите на здравния министър не трябва да води до страхове у хората.

Според Москов "слуховете идват от политически говорители, а те всъщност са политическо крило на икономическите лобита, които досега правеха така, че парите в касата се харчеха по начин, различен от този, който сега казваме".

Според депутатите от опозицията Здравната каса самоволно преценява с кои лечебни заведения да сключва договори, както и се правят субективни преценки, което дава възможност за корупция в комисията по здравната карта, по методиката, която прави здравното министерство за съществуването и откриването на лечебни заведения и нови дейности.

По думите на Москов в този мотив на опозицията няма нито една вярна дума. Нито един пациент няма да пострада при избора си при въвеждането на здравната карта.

Притесненията на болнични шефове


По-рано ръководителят на МБАЛ "Свети Панталеймон" в Пловдив доц. Петко Недев обяви несъгласие с обявената преди това проектонаредба с критериите и реда на избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договор.

"Дава се изкуствен аванс на болниците от трето ниво, които заработват дейности от по-долно ниво. Изпратихме възражение управителите на общински болници от област Пловдив, изложихме в писмен вид нашето становище и мотивите за промени. Считаме, че тя ще лиши от право на достъп до медицинска помощ", каза доц. Петко Недев пред БНР.

Д-р Христо Пелев, който управлява болницата в Карлово, също се е подписал под становището, изтъкна, че болницата му обслужва 65 000 души и не иска да си представи вариант, при който болницата му не подписва договор с НЗОК.

"Един от спасителните варианти е, ако закрият легла за остро лечение, да разкрием легла за продължително лечение. Другият вариант е, ако се направи някакво осредняване на пътеките", посочи д-р Пелев..

Управителят на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов сподели, че в плановете е заложено увеличаване на леглата в отделенията за химиотерапия и за създаване на нова хирургична база.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Какъв е смисълът от вота на недоверие за здравната политика