„Не дай си боже да стане авария, системата е пред тотален срив. Играе се с живота и здравето на хората", оплака се лекарят пред БНТ, цитиран от КРОСС.

По думите му, целта на концепцията е здравната система да реши проблемите на пенсионната система. Освен това моделът за здравно осигуряване бил демотивиращ.
„В момента плаща този, който може, другите не плащат. Но когато отиде в болница този, който има осигуровки, той пак доплаща. Няма мотивация. Така приходи няма да се събират", възмути се Душков.

По повод идеята за доплащане в болниците, лекарят припомни, че това и сега се прави.
„В България всички консумативи струват колкото в Европа, защото нямаме собствено производство, единствено труда на лекарите е по-нисък", коментира той неизвестните около остойностяването на услугите в болничното здравеопазване.

Концепцията за развитие на здравеопазването е смущаваща - ще дадем финансови стимули на лекарите, така че да икономисват средства - това е един от парадоксите в концепцията, обясни пък главният секретар на БЛС Димитър Ленков.
Според него настоящият екип на здравното министерство е най-слабият от доста години.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, коментира, че не е ясно на какъв принцип болниците ще си определят цените и не е ясно кой ще доплаща на пенсионерите, учениците и  студентите.
„Защо греховете на некоректни лекари трябва да плаща цялото население. Администрацията да спре източването, а не това да става на гърба на хората, които са напълнили хазната", призова той.

Лекарят смята, че здравното министерство носи политическа и морална отговорност за затворените врати на болниците, за лекарите, които не получават заплата и за зачестилите смъртни случаи.

Тридневна гладна стачка срещу недофинансирането на здравната система започна вчера гинеколог от казанлъшката МБАЛ.