Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНТ.

Идеята на правителството бе да ореже болничните за първите 3 дни. Предложението предвиждаше работодателите да изплащат само 50% от надницата, вместо 70, както е сега. От НОИ смятат, че по този начин ще намалеят фалшивите болнични. 

Горанов заяви, цитиран от БНР, че мярката не се отменя, а се отлага.

И бизнесът, и синдикатите обаче се обявиха против и заявиха, че така ще бъдат наказани истинските болни и това, което трябва да се направи, е да се засили контролът върху лекарите, които издават фалшиви болнични. 

Днес синдикати и бизнес обсъждаха във финансовото министерство параметрите на държавната сметка за догодина. Повечето социални партньори оценяват социалната насоченост на разходите през 2018-а, но все още не са взели решение дали ще подкрепят бюджета или не. КНСБ обявиха, че няма да го подкрепят твърдо и утре излизат на протест.

"Аз не виждам особен смисъл в техния протест, но това им е работата. Иначе държавата каквото е могла да свърши, го е свършила. Не виждам причина за промени между първо и второ четене. Рутинен не знам, но не е толкова атрактивен и забавен като алтернативата му, но затова пък осигурява функционирането на държавата. Реформа се прави със сигурност с този бюджет най-малко в сектора на средното образование и с ресурса, който се дава там най-малкото се надяваме да се подобри качеството на средното образование", допълни Горанов.

По-рано здравният министър Николай Петров заяви в отговор на въпрос дали е възможно да се лимитира издаването на болнични листове, че не може да се мисли за такъв вариант, а да се търси друго решение. Проверяват се местата, в които са установени драстичен брой издадени болнични листове, допълни още той.