За първи път поклонниците не можаха да влязат в двора и в църквата на обителта за традиционното нощно бдение пред чудотворната икона на Богородица, съобщава "Стандарт".

Според поверието в нощта срещу 15 август тя дарява с рожби стотици бездетни семейства. След залез слънце в събота обаче в манастира влизаха само хората, платили 7 лева за запазени легла в хотелската част. Така едва 120 души получиха шанса да преспят до чудотворната икона. Останалите разпънаха палатки по поляните наоколо или прекараха нощта в колите си. Колоната от автомобили се проточи на 5 километра край пътя.

"Бихме половин ден път, за да сме близо до иконата, а ни изхвърлиха навън. Не може един игумен да се смята за по-важен от Господ", роптаеха съпрузи.

В неделя в цялата страна християните почетоха празника Успение на Пресвета Богородица (Голяма Богородица). 
Около 4000 гости дойдоха в Рилския манастир за големия християнски празник.

Повечето манастири в страната осъмнаха обаче днес в купища боклуци.
Стряскаща гледка се оказаха поляните на Бачковския манастир часове след големия християнски празник и храмов ден на обителта, предаде КРОСС. Купища пластмасови бутилки, камари найлони, кашони и хартии, разхвърляни подръчни средства за скари осъмнаха там. По традиция манастирът няма постоянен договор за комунално обслужване от община Асеновград, общинарите обаче години наред благосклонно извършваха това следпразнично почистване напълно безплатно. Кой ще чисти днес конфузния следпразничен пейзаж, още не се знае.
Второ десетилетие висяща откъм законност се оказва и предманастирската търговия. Не е ясно кой прибира наемът, чия е собствеността на земята и какво точно може да се продава там.
Докато ходят данъчни да нищят търговците по морските курорти, защо никой не се сети да види колко е законна търговията край манастирите,  коментираха посетителите.
Нелепо е обаче Бачковският манастир да посреща за храмовия празник туристи и миряни със сергии, предлагащи бельо, съмнителни артикули, тип “за един лев“ и неугледни капанчета “скара-бира”.