Възложена е проверка на ДАНС, която ще проверява дали има извършено престъпление от общ характер, съобщиха лаконично от пресцентъра на прокуратурата.

До приключване на проверката на Прокуратурата ще бъде удължен принудителният отпуск на по-голямата част от работниците, съобщиха от пресцентъра на БНБ. Надяваме се, тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи печатницата. Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на ФШОГ, се казва в съобщението.Дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос.

Скандалът около печатницата на БНБ избухна миналата събота. Тогава депутатът от БСП проф. Румен Гечев обвини ръководството на централната банка, че иска да приватизира печатницата чрез създаване на смесено дружество. Атаките му бяха продължени и от други депутати от БСП.

Сделката бе подкрепена от видни икономисти, като Емил Хърсев и Мартин Заимов. Според тях е недопустима политическа намеса спрямо БНБ.

Вчера управителят на централната банка Иван Искров покани депутатите да разгледат печатницата и да им даде подробности по сделката. Пак вчера тя бе обсъдена и в бюджетната комисия на парламента. В крайна сметка депутатите взеха решение да поканят на изслушване Управителния съвет на БНБ, за да може да получат повече информация около бъдещето на печатницата.

Въпреки категоричната позиция на БНБ, че няма да има приватизация на печатницата, проф. Румен Гечев и вчера коментира, че създаването на новото дружество е именно приватизация по същество.

"
Вадиш машините на печатницата и ги слагаш в друго дружество, това е приватизация", коментира той.

Подозрение около бъдещите действия на Управителния съвет на БНБ изказа и депутатът от левицата Георги Кадиев. Според него "започва да става навик на централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва да я критикува".

БНБ: Имаме доверие в прокуратурата


От БНБ съобщиха, че изцяло се доверяват "на професионалния капацитет и институционална почтеност на прокуратурата и ДАНС" и гарантират пълно съдействие в хода на проверката.

От Националната банка изразиха надежда тази проверка да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи нейната печатница.

Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света, какъвто е ФШОГ.

От БНБ заявяват, че при така създалата се ситуация се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск – платен и неплатен.

Отпускът се налага до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати.