Това е становището на Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз - Ловеч, съобщи председателят на колегията д-р Радослав Иванов, след заседанието на комисията.

Той допълни, че съставът й се е запознал с доклада на Изпълнителната агенция "Медицински одит", становището на родилката Наташа Габровска и е изслушал д-р Байчева, която е израждала на 22 април в тетевенската болница бебето, починало вследствие на травми от раждането два дни по-късно в болницата в Плевен, предаде БТА.

Докладът на одиторите обаче показа тежки нарушения при раждането, като заключението е, че поведението на водещия раждането (д-р Нина Байчева - бел.ред) е било неправилно още с постъпването на бременната в отделението. Наблюдението в хода на раждането е непълно и формално, а състоянието на плода е било неглижирано. Д-р Байчева е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода.

Д-р Иванов обаче каза, че в протокола от заседанието на етичната комисия е посочено, че д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит, стремейки се като всеки лекар акушер - гинеколог да завърши успешно раждането. Поведението и действията й не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на Българския лекарски съюз.

Комисията е изразила своята съпричастност към страданието на майката Наташка Габровска и нейните близки, оценява сложните взаимоотношения лекар - общество, но смята, че умението за общуване е взаимно.

Според Радослав Иванов на заседанието не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на д-р Нина Байчева.

След излизането си от заседанието на комисията д-р Байчева отказа да коментира доклада на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Тя не пожела да каже и какво е обяснила пред членовете на комисията. Още преди дни лекарката заяви, че не убийца и не чувства вина, защото направила всичко възможно

Окръжната прокуратура в Ловеч продължава следствените действия по случая. Междувременно АГ-отделението в Тетевен бе затворено, след като д-р Байчева и нейн колега подадоха оставки, а няма желаещи за работа в него.

Родилките и бременните ще бъдат пренасочвани към болниците в Ловеч, Троян или Плевен, като здравният министър д-р Петър Москов едномесечен срок на тетевенските власти да решат проблема. Ако това не се случи, Министерство на здравеопазването ще отнеме разрешителното за дейност на АГ-отделението.